Новинарски текст одбрањен на суду

Новинарка Милијана Стојановић није оклеветала некадашњег општинског тужиоца у Свилајнцу Александара Петровића, одлучио Апелациони суд у Крагујевцу. Она је пре четири године довела у питање тужиочеву одговорност у истрази злостављања девојчице Анђеле Бунчић, која је умрла почетком године.

Апелациони суд у Крагујевцу правоснажно је пресудио да новинарка Милијана Стојановић из Параћина није оклеветала некадашњег општинског тужиоца у Свилајнцу Александра Петровића.

Крајем 2008. године она је у једном београдском листу довела у питање тужиочеву одговорност због злостављања тада двогодишње Анђеле Бунчић.

Изнурена гладовањем, девојчица је умрла почетком ове године. Мајка је због занемаривања детета у затвору, а новинарки је пре три месеца стигла пресуда да тужиоцу, због клевете, плати 30.000 динара одшете.

Пресуда је образложена на три листа папира, која новинарку, после две ослобађајуђе и две окривљујуће пресуде, коначно, правоснажном одлуком трећестепеног већа, ослобађа кривице. На то је чекала скоро четири године. Сада има само једну дилему.

"Кад ми је тужилац Петровић упутио тужбу, ја сам престала да пишем о томе. То је била претња и то озбиљна претња. Можда да сам писала више, можда би то дете било спасено", каже Стојановићева.

Једино новинари штитили девојчицу

У тексту се Милијана позвала на лекарске налазе, службену белешку тужиоца и анонимну пријаву радника Центра за социјални рад који је дете још, крајем 2007. године затекао са јастучницом преко главе, подливима и поломљеном руком. Тужилац је истрагу, која је убрзо затворена, покренуо тек годину дана касније.

"Показало се да су једино новинари у овој земљи штитили малу Анђелу, показало се да ни тужилац ни полиција нису обавили свој посао. По мом мишљењу сада би неко тебало можда озбиљно да размишља о кривичној одговорности тужиоца, који је само напредовао", истакла је председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић.

Тужилац Александар Петровић, који је сада у Вишем тужилаштву у Крагујевцу, ни овога пута није желео да говори о пресуди. Пре три месеца, када је она била у његову корист, изјавио је да се судске пресуде не коментаришу.

Новинарка из Параћина није једина која је писала о Анђели. Због сличног текста, који је у Политици објавила дописница из Јагодине, по пресуди Апелационог суда у Београду, тај лист је тужиоцу исплатио готово пола милиона динара одштете. Политика се жалила Уставном суду, чију одлуку још чека.

У овом случају, на испиту су пали породица, Центар за социјални рад, тужилаштво, полиција, судство. Када је умрла, Анђела је имала непуних шест година и мање од десет килограма.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво