Читај ми!

Молитва за жртве и убијену правду

Српским жртвама страдалим у хрватској операцији "Олуја", због ослобађајуће пресуде Анте Готовини и Младену Маркачу, одржани помени у Београду и Бањалуци. Данашња молитва је за упокојење жртава, али и за истину и правду које су убијене у Хагу, поручио епископ Атанасије.

Поводом ослобађајуће пресуде Хашког трибунала хрватским генералима Анте Готовини и Младену Маркачу у београдској Цркви светог Марка и бањалучком храму Свете Тројице одржани помени српским жртвама страдалим у хрватској војној акцији "Олуја". У Вишеграду су истим поводом запаљене свеће на Тргу палих бораца.

У Београду је парастос служио епископ хвостански Атанасије Ракита са свештенством храма Светог Марка. Грађани су палили свеће и молили се за жртве акције Олуја, које су, кажу, ослобађањем хрватских генерала, убијене други пут.

Породицама настрадалих и свим грађанима који су присуствовали парастасу, владика Атанасије Ракита рекао је у беседи да је данашња молитва за упокојење жртава, али и за истину која је убијена у Хагу.

Епископ је током парастоса рекао да је занемео када је чуо "како слуге божјег олтара по свештеним одорама кажу да су она двојица (Анте Готовина и Младен Маркач) ишли стопама Исуса Христа".

"Браћо и сестре, човек је у недоумици шта да мисли и осећа и како да поново живи у оваквом свету. Они који могу да славе 'Олују', могу и да је понове", рекао је епископ Атанасије и подсетио да многи од тих слављеника изјављују да су сви они Готовина и Маркач.

Председник Асоцијације избегличких удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир оценио је да ослобађајућа пресуда за Готовину и Маркача неће сигурно допринети помирењу и нормализацији односа са Хрватском.

"Сада може још више да се погорша положај Срба који се су остали тамо", рекао је Будимир и додао да је одлука Хашког суда донета да би Хрватска "чиста" ушла у ЕУ.

Будимир је истакао и да је та одлука разочарала Србију и Србе и удаљила је од пута ка Европској унији.

Директор Документационог центра "Веритас" Саво Штрбац нада се да ће из ове, како је рекао, накарадне одлуке Хашког трибунала произаћи и нешто добро, па ће се Срби коначно ујединити.

Срамотна пресуда Трибунала 

Градоначелник Београда Драган Ђилас, који је присуствовао парастосу, оценио је да је ослобађајућа пресуда хрватским генералима срамотна и да не даје одговор ко је одговоран за страдање Срба у Хрватској.

"Без јасног одговора ко је крив за све те несрећне људе нема ни развоја овог региона, нити искреног помирења, а нема ни развоја Балкана", рекао је Ђилас новинарима после парастоса испред Цркве Светог Марка.

Ђилас је рекао да данас нема ни једног грађанина српске националности нити грађанина Србије који нема исти коментар на пресуду, осим да је то, како је навео, "вероватно једна од највећих срамота у историји човечанства".

"Ако Готовина и Маркач нису одговорни за сва та убиства, за више од 200.000 протераних и ако нису одговорни за оне јадне људе на тракторима, ко је онда одговоран", упитао је Ђилас.

Парастосу су присуствовали Представници избегличких удружења, породица настрадалих и бројни грађани, а парастосом су желели да покажу међународној заједници да је хашка пресуда фарса, која би требало да скине одговорност са светских моћника који су и довели до грађанског рата и егзодуса српског становништва са подручја Хрватске.

У акцији Олуја, погинуло је или нестало, према подацима документационог центра Веритас, више од две хиљаде људи, а њих 1.192 су били цивили.

За само четири дана, хрватска војска и полиција протерале су са вековних огњишта више од 250 хиљада Срба, што се у новијој историји по оцени стручњака, сматра највећим егзодусом становништва.

Првостепеном пресудом Хашког трибунала, Готовина је био осуђен на 24, а Маркач на 18 година затвора.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво