Друга шанса за прву диплому

Захваљујући пројекту "Друга шанса" 1.600 грађана описмењено у протеклој години. Ове године описмениће се четири и по хиљаде старијих грађана који нису на време кренули у школу. Успех овог пројекта улива наду јер свака пета особа у Србији нема завршену основну школу, а 250 хиљада их је потпуно неписмено.

У Србији је у протеклој години описмењено 1.600 грађана који из различитих разлога у школу нису пошли на време. Пројекат "Друга шанса", формирање одељења, у којима су ученици разних годишта, успешно се показао. И ове године на тај начин описмениће се четири и по хиљаде старијих грађана. То охрабрује, имајући у виду да свака пета особа у Србији нема основну школу, а 250 хиљада их је потпуно неписмено.

Основни услов за упис у вечерњу школу, како наводе представници пројекта, је жеља и добра воља. Доња старосна граница је 15 година, док горња не постоји. У школским клупама седе како они који никада нису уписали први разред, тако и они који нису успели да стигну до осмог.

Андрагог ОШ "Бранко Пешић" Љупка Трпчевски истиче да је поента овог пројекта да се ови људи функционално оспособе, да буду корисни чланови друштва који успевају да задовоље сопствене потребе као и потребе своје породице.

"Постоји разлика у односу на школовање деце јер је захтевније. Морате бити њихов пријатељ и морате их разумети, али када задобију ваше поверење онда су спремни да уче, да долазе код вас да им помажете у решавању животних проблема", рекла је Љупка Трпчевски.

За три године, полазници ће завршити осам разреда. На крају ће моћи да бирају и неко од 50 занимања. Пре седања у ове клупе, већина није знала ни да попуни формулар, а сада неки говоре и енглески.

"Цела прича око пројекта 'Друга шанса' омогућава људима бољи живот како би побегли са тешке линије сиромаштва и преузели одговорност за своје животе. Пружа им прилику да престану да буду само пасивни примаоци социјалне помоћи већ да крену да зарађују, да се брину за своју породицу и да омогуће својој деци бољи живот", наводи психолог ОШ "Бранко Пешић" Александар Максимовић.

Пројекат "Друга шанса" завршава се у септембру 2013. године. У међувремену, чека се на одлуку - да ли ће овакво школовање одраслих да се уведе у редовну наставу или ће још годину дана остати као огледно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво