Читај ми!

Свако може да прислушкује?

У Србији је опрема за прислушкивање доступна свима. Купцима је довољно само да потпишу да опрему неће злоупотребити, али нико то неће проверавати.

Опрему за прислушкивање у Србији може да купи било ко. Довољно је да потпише изјаву да је неће злоупотребити. Због чега ће је, заправо, користити, нико неће проверавати. "Шпијунима аматерима" довољно је 300 евра и часна реч да опрему неће злоупотребити.

Купци морају потписати да ће опрема бити намењена контроли њиховог детета. 

"Да ли то раде људи ја нисам дужан да питам нити сам меродаван да процењујем. Да ли они то користе за те сврхе или не и избегавам да питам", каже продавац опреме за прислушкивање Милош Јовановић.

Потребно је највише десетак минута да се "шпијунски софтвер" инсталира у телефон и, како тврди Јовановић, "он пружа све".

"Може да замени комплетну шпијунску опрему, зашто? Омогућава џи-пи-ес локацију до три метра тачности, пресретање порука одлазних и долазних, слушање телефонских разговора у окружењу самог телефона, праћење разговора који се одвијају преко телефона, листинг и све што се камером ради на телефону", објашњава Јовановић.

Увоз и продаја опреме за прислушкивање нису регулисане неким посебним законом, али прислушкивање разговора јесте, и то Уставом. Уз дозволу суда на то имају право само четири службе: полиција, БИА, Војно-обавештајна агенција и Служба за борбу против организованог криминала.

Моћ опреме за праћење и прислушкивање може се видети на Сајму безбедности. Камере високе резолуције за тајно снимање сакривене у дугме, блокери прислушкивања разговора и софтверски системи за заштиту електронских података у рачунарима, звезде су сајма.

У земљи у којој и највиши државни чиновници тврде да имају проблем са праћењем и прислушкивањем, важно је обезбедити се, кажу посетиоци Сајма. Опрема за прислушкивање из Данске, представљена на сајму може да снима и осам разговора у исто време, и то у радијусу од пет километара.

"Та опрема може да буде мобилна, може да се постави у аутомобил и тај радијус од пет километара може да шета по потреби корисника", каже продавац опреме за праћење Александар Остојић.

Фирма која производи ову опрему продаје је само званичним државним институцијама. Међутим, приватна лица могу набавити опрему за прислушкивање на периферији Београда.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво