Читај ми!

Обавезне све четири зимске гуме

Почиње примена закона, према којем возачи морају да имају све четири зимске гуме на точковима. И даље се различито тумачи да ли зимске гуме морају да се ставе без обзира на временске услове или тек када буду најављени лед и снег.

Сви возачи од данас морају да имају све четири зимске гуме на аутомобилу. Тиме ће почети примена закона који је прошле године био измењен Уредбом по којој су биле довољне две зимске гуме, или летњи пнеуматици са ланцима на погонским точковима.

Према најновијем тумачењу закона, зимске гуме су обавезне само уколико је на коловозу снег или лед, или су снежне падавине у току. Министарство је увело ово правило због грађана који по снегу не желе да возе аутомобил, па они неће бити у обавези ни да набаве зимске гуме.

Ресорни министар Милутин Мркоњић потврдио је да примена закона почиње од првог новембра.

"Ако су услови такви као што закон предвиђа, свако ће морати да има четири зимске гуме", рекао је Мркоњић.

Казне за непоштовање закона су од 6.000 до 10.000 динара за физичка лица и од 100.000 до 800.000 за правна лица. Осигуравајућа друшва неће признавати штету у удесима иако возач није крив, уколико нема зимске гуме на свим точковима. Такво возило третираће се као технички неисправно. 

Међутим, многим грађанима одредбе Закона нису јасне, па га различито тумаче. Док једни кажу да ће поштовати закон и да ће због сопствене безбедности свакако ставити све четири зимске гуме, други ће то учинити тек када буде најављено хладно време са снегом.

Комплет гума кошта од 150 до 600 евра. Сервиси раде пуном паром, чак у две смене. Тренутно недостају зимске гуме мањих димензија. Једна половна зимска гума код вулканизера може се набавити по цени од 20 до 25 евра.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи