Читај ми!

Јавни сервис је јавно добро

Као што морате да се старате о томе да одржавате улице, ауто-путеве, тако морате да се старате о јавном сервису који представља јавно добро и у том смислу се одређује његов статус од финансирања до уређивачке самосталности, рекао је за РТС председник НУНС-а Вукашин Обрадовић.

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић, који је пре 10 дана учестовао у Загребу на конференцији о улози националних парламената у осигурању независности јавних сервиса, рекао је да је кључна поента скупа експерата из Савета Европе и људи који се баве јавним сервисима да је јавни сервис јавно добро.

"Тако је колега из Хрватске рекао да га не интересује да ли неко гледа ХРТ или не, он мора да плаћа таксу, јер је јавни сервис јавно добро", рекао је Обрадовић, гостујућу у Јутарњем програму РТС-а.

Као што морате да се старате о томе да одржавате улице, ауто-пут, тако морате да се старате о јавном сервису који представља јавно добро и у том смислу се одређује његов статус од финансирања до уређивачке самосталности, рекао је Обрадовић.

У Хрватској је ниво претплате на нивоу 98 процената. "У Хрватској не постоји претплата, постоји такса која има статус пореза и ако не платите тај порез следе санкције", објаснио је Обрадовић.

Обрадовић каже да ХРТ само од претплате убира годишње око 180 милиона евра, а ту су још комерцијални приходи.

"Знамо да је РТС имао планирани буџет од 100 милиона евра, али да се бори и да је стигао негде до 70 милиона. Уз сву дистанцу и евентуалне замерке јавном сервису ми морамо да будемо свесни тога да је финансијска независност основ за уређивачку самосталност", каже Обрадовић.

"Не разумем неке овдашње 'теоретичаре' који често спомињу и финансирање из буџета. На скупу у Загребу је јасно речено да не постоје на нивоу ЕУ јасно прописани стандарди, али финансирање јавног сервиса из буџета је најлошије решење које се не предлаже", рекао је Обрадовић.

Постоје таксе, претплате и јасно дефинисани приходи јавног сервиса, али и јасни захтеви које он мора да испуни", рекао је Обрадовић.

Обрадовић је рекао да је расправа око јавног сервиса високополитизована чак и негде персонализована што је, како каже, лоше.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво