Читај ми!

Почео Курбан-бајрам

Муслимански верници широм Србије, јутарњим молитвама у џамијама, прослављају први дан Курбан-бајрама. Централна бајрамска свечаност тим поводом у Београду одржана у Бајракли џамији.

Јутарњим молитвама у џамијама широм Србије муслимани прослављају први дан, једног од највећих празника у исламу, Курбан-бајрама.

Централна бајрамска свечаност тим поводом у Београду је одржана у Бајракли џамији. Молитву је предводио и бајрамску худбу одржао заменик реис-ул-улеме Исламске заједнице Србије и муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић. Молитви је присуствовао председник Скупштине града Београда Александар Антић, као и представници других верских заједница.

Мешихат Исламске заједнице у Србији, којим руководи главни муфтија Муамер Зукорлић, централну бајрамску свечаност одржао je у Мухаџир-Никшић џамији у новопазарском насељу Хаџет. Бајрам намаз је предводио и бајрамску худбу одржао муфтија Зукорлић.

Муслимани широм света прослављају овај велики празник, који се назива и хаџијски, јер се тада завршава хаџ, главно годишње ходочашће до Кабе у Меки. Хаџ је једна од пет главних обавеза пунолетних исламских верника, уколико могу да финансирају трошкове ходочашћа, не угрожавајући живот своје породице.

У зору се одлази у џамије, чека се излазак сунца и клања молитвени намаз. После честитања, по традицији иде се на гробља. Првог дана Курбан-бајрама очеви и мајке дарују децу и најмлађу родбину. Жене припремају богате трпезе за госте. Обичај је да се деци поклањају бомбоне.

Традиционално се приноси жртва, овца или ован. Курбанско месо дели се на три дела, од којих је један намењен сиромашнима, други родбини, а трећи се оставља у кући. Дозвољено је да се курбанско месо подели и немуслиманима, што зближава људе и негује добросуседске односе.

Због различитог рачунања времена по исламском календару, муслимани у Србији су дан касније почели прославу Курбан-бајрама, у односу на муслимане у Турској, Македонији и Албанији.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи