Права радника нико не штити?

Незапосленост у Србији на историјском максимуму, а више од 60.000 грађана за свој рад не добија плату, наводи Центар за демократију. Уз то, обичном човеку је скоро немогуће да дође до задовољења у случају када су му прекршена поједина економска и социјална права, упозоравају у Центру.

Центар за демократију упозoрава да је нeзапосленост у Србији на историјском максимуму, већа је од 28 одсто, и да статистика указује да више од 60.000 грађана за свој рад не добија плату.

Повод за саопштење Центра за демократију је јучерашњи протест човека који се попео на седми спрат бившег Генералштаба у центру Београда. Запретио је да ће скочити јер му бивша фирма дугује новац на име неисплаћених зарада, а он, супруга и малолетно дете немају средстава за живот.

У саопштењу је наведено да је обичном човеку скоро немогуће да дође до задовољења у случају кршења непосредно примењивих економских и социјалних права.

Та организација је навела да "представници синдиката у Србији износе податак да радни спор може трајати и до четири године и коштати више хиљада евра. Прописи не дозвољавају да заступање странке пред судом обавља било ко други осим плаћеног адвоката". 

"То указује да држава Србија својим грађанима де факто ускраћује право на делотворан правни лек. Размере кршења права из области рада су значајна, поготово запослених који раде у делатностима и секторима где синдиката уопште нема, па санкција или изостаје или кршење права неретко пролази незабележено", наглашава Центар за демократију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се