Читај ми!

Доста су свету једне Шумарице

Први пут обележен Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату. Злочин који се догодио у Шумарицама је опомена за све, поручио председник Србије Томислав Николић из Крагујевца и додао да народ никада не стоји иза зликоваца.

12.01 - Завршен "Велики школски час" у Шумарицама. 

11.08 - Прва међу страним делегацијама венце је положила делегација немачке амбасаде. 

11.00 - Председник Србије Томислав Николић полаже венац на спомен обележје у Шумарицама. Венце полажу и делегације Скупштине Србије, града Крагујевца, министарства одбране и дипломатије, као и министри просвете Жарко Обрадовић, енергетике Зорана Михајловић, културе Братислав Петковић.

Полагањем венаца, интонирањем химне и извођењем поеме "Они су ушли у наш дом" у меморијалном парку "Шумарице" обележен је Дан сећања на српске жртве, поводом 21. октобра 1941. године када су немачке окупационе снаге извршиле масовно стрељање цивила у Крагујевцу и велики број ратних злочина над цивилима у Србији током јесени 1941. године.

Председник Србије Томислав Николић, на Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату, посетио је крагујевачки меморијални парк "Шумарице" и присуствовао "Великом школском часу".

Народ никада не стоји иза зликоваца, поручио је председник Србије Томислав Николић из Крагујевца и додао да је злочин који се догодио у Шумарицама опомена за све.

Николић је у изјави новинарима истакао да је задовољан што обележавању годишњице и полагању венца стрељаним грађанима Крагујевца присуствује и амбасадор Немачке Хајнц Вилхелм.

"Мислим да је ово добра опомена за све и драго ми је што је ту и његова екселенција амбасадор Немачке, који је и тиме доказао величину свог народа, јер народ никада не стоји иза зликоваца", поручио је Николић.

Председник је додао да ово обележавање за њега има посебан значај од најранијег детињства и да му је драго што се још увек на овом месту окупља толико људи, пошто одавно нису живи родитељи страдалих.

Поред председника Републике венце су положили представници Владе Србије, Народне скупштине, града Крагујевца, представници дипломатског кора, међу којима су били амбасадори Немачке, Палестине, Словачке и Белорусије.

Венац су први положили и представаници Прве крагујевачке гимназије, из чијих учионица је на десетине деце и професора доведено на стрељање 1941. године.

Србија први пут ове године обележава 21. октобар као Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату, установљен прошлогодишњим изменама Закона о државним и другим празницима.

Крај Споменик стрељаним ђацима и професорима, на 71. годишњицу од масовног стрељања цивила, изведена је поема "Они су ушли у наш дом" Јована Зивлака, у којој је учествовало око четрдесетак глумаца и статиста. Музику је компоновао Мирослав Штаткић, а костиме и сценографију је  урадио је Миливоје Штуловић.

Претходно је владика шумадијски Јован са свештенством служио молебан.

Антиратна манифестација "Велики школски час" одржава се сваке године и по традицији из Шумарица се у свет шаље порука  да се никада не понови злочин нациста који су  1941. године у Крагујевцу стрељале хиљаде цивила међу којима и ђаке и професоре Прве крагујевачке гимназије.

Злочин који су починиле немачке окупационе снаге 20. и 21. октобра 1941. године сматра се једним од најтрагичнијих који се догодио на тлу Републике Србије у Другом светском рату.

За крагујевачку историју 21. октобар, који је од прошле године и државни празник, представља посебан датум који се обележава низом манифестација током целог месеца.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво