Читај ми!

Кнез Павле поново у Србији

Посмртни остаци кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе Карађорђевића допремљени у Србију и пренети у Саборну цркву у Београду. Сахрана посмртних остатка биће обављена у суботу на Опленцу. Мимоход за грађане у Саборној цркви до петка до 17 часова.

17.42 - Колона са посмртним остацима Кнеза Павла Карађорђевића стигла у Саборну цркву у Београду. Прву пошту Кнезу Павлу одаће председник Србије Томислав Николић, премијер Ивица Дачић и принц Александар Карађорђевић.

Посмртни остаци кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе Карађорђевић, ексхумирани 28. септембра на гробљу "Боа-де-Во" у Лозани, пренети су у Саборну цркву у Београду.

Нешто пре 18 сати припадници Гарде, свечане јединице Војске Србије, у присуству бројних грађана и уз звуке химне "Боже правде" унели су ковчеге са посмртним остацима кнеза Павла, његове супруге и сина у Саборну цркву са које су се огласила звона.

Церемонији су присуствовали ћерка кнеза Павла и кнегиње Олге принцеза Јелисавета Карађорђевић са породицом, председник и премијер Србије, Томислав Николић и Ивица Дачић, патријарх Српске православне цркве Иринеј, као и принц Александар Карађорђевић са породицом.

Посмртни остаци кнеза Павла, који је после атентата на краља Александра Првог Карађорђевића био намесник од 1934. до марта 1941. године када је отишао у изгнанство, као и кнегиње Олге и кнежевића Николе Карађорђевића.

Посмртни остаци ће у Саборној цркви бити изложени наредна 24 сата, а потом сахрањени у крипти Цркве Светог Ђорђа на Опленцу, породичној цркви Карађорђевића. Свечани испраћај за Опленац почиње сутра у 17 часова.

Сахрана ће, према најави Организационог одбора за пренос посмртних остатака чланова породице Карађорђевић, бити организована уз највеће државне почасти у суботу, 6. октобра, тачно у подне.

Кнез Павле Карађорђевић рођен је у Санкт Петербургу 1893, а преминуо је 14. септембра 1976. године у Паризу. После убиства краља Александра Првог, у Марсељу 9. октобра 1934, постао је кнез-намесник Краљевине Југославије, уместо малолетног Петра Другог. Потписник је Тројног пакта са силама Осовине, 25. марта 1941, што је довело до масовних демонстрација у Београду којима је пакт одбачен, а Краљевина Југославија ушла у рат који је после 12 дана изгубила.

Чин општенационалног помирења

Председник Србије Томислав Николић рекао је да је његова дужност била да човека који је водио ову државу поштује зато што је "све то Србија, била она монархија или република".

"Све је то уткано у историју и судбину наше државе. Мислим да је ово наш дуг према Карађорђевићима не само зато што су Карађорђевићи, него и према кнезу Павлу зато што је он у то време био регент – на известан начин председник државе", рекао је Николић.

Влада Србије настојаће да врати и посмртне остатке краља Петра, и поред тога што "постоје извесни проблеми са Сједињеним Америчким Државама", рекао је Николић, који је и председник Одбора за повратак посмртних остатака чланова породице Карађорђевић у Србију.

Повратак посмртних остатака кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе Карађорђевића је велики дан за Србију и чин општенационалног помирења, рекао је премијер Ивица Дачић.

"Ово је показатељ односа државе према династији Карађорђевић и није време да указујемо на то да ли су неки поступци били исправни", рекао је Дачић и поновио да је одата почаст свим Карађорђевићима.

Премијер је истакао да је повратак посмртних остатака породице Карађорђевић из Лозане чин општенационалног помирења и закључио да је то био и дуг према Карађорђевићима, али и према Србији да, како је нагласио, сва њена деца почивају у отаџбини.

Број коментара 54

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво