Кнез Павле поново у Србији

Посмртни остаци кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе Карађорђевића допремљени у Србију и пренети у Саборну цркву у Београду. Сахрана посмртних остатка биће обављена у суботу на Опленцу. Мимоход за грађане у Саборној цркви до петка до 17 часова.

17.42 - Колона са посмртним остацима Кнеза Павла Карађорђевића стигла у Саборну цркву у Београду. Прву пошту Кнезу Павлу одаће председник Србије Томислав Николић, премијер Ивица Дачић и принц Александар Карађорђевић.

Посмртни остаци кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе Карађорђевић, ексхумирани 28. септембра на гробљу "Боа-де-Во" у Лозани, пренети су у Саборну цркву у Београду.

Нешто пре 18 сати припадници Гарде, свечане јединице Војске Србије, у присуству бројних грађана и уз звуке химне "Боже правде" унели су ковчеге са посмртним остацима кнеза Павла, његове супруге и сина у Саборну цркву са које су се огласила звона.

Церемонији су присуствовали ћерка кнеза Павла и кнегиње Олге принцеза Јелисавета Карађорђевић са породицом, председник и премијер Србије, Томислав Николић и Ивица Дачић, патријарх Српске православне цркве Иринеј, као и принц Александар Карађорђевић са породицом.

Посмртни остаци кнеза Павла, који је после атентата на краља Александра Првог Карађорђевића био намесник од 1934. до марта 1941. године када је отишао у изгнанство, као и кнегиње Олге и кнежевића Николе Карађорђевића.

Посмртни остаци ће у Саборној цркви бити изложени наредна 24 сата, а потом сахрањени у крипти Цркве Светог Ђорђа на Опленцу, породичној цркви Карађорђевића. Свечани испраћај за Опленац почиње сутра у 17 часова.

Сахрана ће, према најави Организационог одбора за пренос посмртних остатака чланова породице Карађорђевић, бити организована уз највеће државне почасти у суботу, 6. октобра, тачно у подне.

Кнез Павле Карађорђевић рођен је у Санкт Петербургу 1893, а преминуо је 14. септембра 1976. године у Паризу. После убиства краља Александра Првог, у Марсељу 9. октобра 1934, постао је кнез-намесник Краљевине Југославије, уместо малолетног Петра Другог. Потписник је Тројног пакта са силама Осовине, 25. марта 1941, што је довело до масовних демонстрација у Београду којима је пакт одбачен, а Краљевина Југославија ушла у рат који је после 12 дана изгубила.

Чин општенационалног помирења

Председник Србије Томислав Николић рекао је да је његова дужност била да човека који је водио ову државу поштује зато што је "све то Србија, била она монархија или република".

"Све је то уткано у историју и судбину наше државе. Мислим да је ово наш дуг према Карађорђевићима не само зато што су Карађорђевићи, него и према кнезу Павлу зато што је он у то време био регент – на известан начин председник државе", рекао је Николић.

Влада Србије настојаће да врати и посмртне остатке краља Петра, и поред тога што "постоје извесни проблеми са Сједињеним Америчким Државама", рекао је Николић, који је и председник Одбора за повратак посмртних остатака чланова породице Карађорђевић у Србију.

Повратак посмртних остатака кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе Карађорђевића је велики дан за Србију и чин општенационалног помирења, рекао је премијер Ивица Дачић.

"Ово је показатељ односа државе према династији Карађорђевић и није време да указујемо на то да ли су неки поступци били исправни", рекао је Дачић и поновио да је одата почаст свим Карађорђевићима.

Премијер је истакао да је повратак посмртних остатака породице Карађорђевић из Лозане чин општенационалног помирења и закључио да је то био и дуг према Карађорђевићима, али и према Србији да, како је нагласио, сва њена деца почивају у отаџбини.

број коментара 63 Пошаљи коментар
(субота, 06. окт 2012, 17:11) - anonymous [нерегистровани]

М

Тачно. Ни једна земља у Европи, која је монархија није у хаосу, свака има свој ниво, а ми не знамо куд ћемо. Пет деценија социкјализма нас је скупо коштало!Србија треба да буде краљевина.

(петак, 05. окт 2012, 09:46) - anonymous [нерегистровани]

Obrenovići

Eeee moja Srbijooo...Da li se iko od vas seća dinastije Obrenovića i kako im se ono loza zatrla?...E moji monarhisti...

(петак, 05. окт 2012, 09:14) - anonymous [нерегистровани]

karađorđevići

Da li netko zna gdje je sahranjen Đorđe Karađorđević, najstariji sin kralja Petra Prvog. On nije nikada postao kralj iako mu je to pravo pripadalo kao prvorođencu. Znam da je živio i umro u Beogradu poslije 2.sr. i da ga komunisti nisu dirali iako je Avnoj zabranio povratak porodici Karađorđevića u zemlju.

(петак, 05. окт 2012, 08:22) - anonymousDusanka [нерегистровани]

Knez Pavle

Hvala Bogu, pa se desi, konacno, da svi vidimo da je pravda spora, ali dostizna.

Neka nas Knez Pavle i clanovi Njegove Porodice, konacno nadju spokojstvo u svojoj i nasoj Srbiji.(петак, 05. окт 2012, 08:14) - Ana [нерегистровани]

Mesto im je u Srbiji

Mislim da je uradjena prava stvar, njima jeste mesto u Srbiji u Oplencu.
A kako bi bilo da je bilo, to mozemo da zamislimo, istorija od 1940 -1980 god. je bila cudna, ne znamo ni ko je rezirao , a jos gore po nas Srbe ko nam je bio vodja. Zato dosta vise pljuvanja i velicanja ispranih komunistickih fraza o izdajnicima. Zar nije najveca izdaja povesti narod u rat bez oruzja i ikakve strategije?

(петак, 05. окт 2012, 07:43) - Voroncov [нерегистровани]

Umetnička duša

Knez Pavle je pre svega bio duša okrenuta umetnosti. Njegova ljubav je bila umetnost, muzeji, to je bio njegov san. Vlasti se ne bi nikada ni prihvatio da nije bilo Marseljskog atentata. Kralj Aleksandar koji je slutio da će ga zločinci negde ubiti, za života je Pavka ubedio da se mora prihvatiti vlasti. I Pavle je to učinio samo iz poštovanja prema Aleksandru, a verovatno i sa nadom da može spasiti Jugoslaviju.Šta se sve dogodilo poznato je. Kao najveći greh pripisana mu je kapitulacija pred Hitlerom i pristupanje Trojnom paktu. Patriotska raspoloženja u srpskom narodu ipak su tada bila jača od pacifizma i kapitulantstva. Kako se to tragično završilo znamo.Uzalud je nagađati šta bi bilo da je ugovor sa Trećim Rajhom ostao na snazi. Lično smatram da bi se Jugoslavija sve jedno tada raspala, jer su unutrašnji neprijatelji godinama spremali njeno uništenje, a spoljni su imali apetite. Što se tiče pravednosti toga društva ono je bilo vrlo slično današnjem, a s obzirom da je to bila Jugoslavija međunaciomalne suprotnosti su bile maksimalno izražene. U svakom slučaju knezu Pavlu je pripalo teško breme života koje on nije tražio i sam život mu je bio tragičan. Sada neka u miru počiva tamo gde mu je i mesto!

(петак, 05. окт 2012, 01:19) - Jovan [нерегистровани]

Korekcija

Srbija nije monarhija, kao sto Aleksandar nije prestolonaslednik, vec gradjanin Aleksandar Karadjordjevic pretendent za prestolonaslednika.

(петак, 05. окт 2012, 00:34) - anonymous [нерегистровани]

moje misljenje

Ja volim Kraljevinu.I volela bih da se I Kralj I svi princevi vrate prime u Srbiju.Volela bih da se I sadasnji Princevi svi vrate u Srbiju I proglase monarhiju.

(петак, 05. окт 2012, 00:31) - anonymous [нерегистровани]

Re-Pa

Nije bitno ko vlada.
Bitno je cime vlada,Skime vlada.

(петак, 05. окт 2012, 00:23) - anonymous [нерегистровани]

Kraljica Natalija

Da bi pomirenje bilo konacno treba vratiti i Obrenovice-Kraljicu Nataliju.