Одговор Љиљане Смајловић Соњи Лихт

Љиљана Смајловић негира тврдње Соње Лихт да је "Политику" довела до руба амбиса и да је добијала огромну плату. Смајловићева тврди и да је Лихтова од читалаца и грађана сакрила податак да је, у име државе, одбила да искористи право прече куповине удела немачког ВАЦ-а у "Политици".

Бивша уредница листа Политика Љиљана Смајловић негирала је тврдње некадашње председнице Управног одбора тог предузећа Соње Лихт да је имала изузетно велику плату и да је својим руковођењем довела тај дневник до амбиса. Уз то, Смајловићева је Лихтову оптужила да је знала за продају "Политике".

"Обавештавам јавност да је моја плата по доласку у 'Политику' 2005. године износила 160.000 динара, што је била динарска противвредност за 2.000 евра. Позивам госпођу Лихт да објасни зашто је 'пред амбисом' којим сам, наводно, оставила, плата новом главном уреднику 'Политике' драматично и вишеструко повећана у односу на моју", навела је Љиљана Смајловић у писаној изјави Бети.

Бивша председница Управног одбора "Политике" а .д. Соња Лихт изјавила је раније да је Управни одбор, именован 2008. године, затекао у том листу катастрофално стање.

"Затекли смо огроман дуг и ситуацију у којој је руководство, па и Љиљана Смајловић, добијало огромне плате и бонусе, а дуг је растао из дана у дан. Затекли смо ситуацију у којој је цела 'Политика' била пред амбисом", рекла је Лихтова.

Смајловићева је додала да је Соња Лихт 2008. године тврдила да је смењује јер је просечни дневни тираж Политике био 75.000 примерака, али да је тираж тог дневног листа за време док је Соња Лихт газдовала државном имовином у том предузећу смањен за трећину.

"Претходно је обављена политичка чистка новинара који се нису уклапали у нови уређивачки концепт, укључујући ту и Светлану Васовић Мекина, која је претходно добила годишњу награду као најбољи новинар у компанији", навела је Смајловићева.

Како тврди, Соња Лихт је од читалаца и грађана сакрила податак да је, у име државе, одбила да искористи право прече куповине удела немачког ВАЦ-а у "Политици".

"На крају је тај удео кришом продат тајкуну Демократске странке Мирославу Богићевићу, тобож без знања Соње Лихт, која се повукла из 'Политике' у априлу. Тврдим да је операција преузимања 'Политике' започета још у јануару ове године, откупљивањем потраживања листа, и то уз знање госпође Лихт, које је била особа од великог утицаја на тадашњег председника Србије Бориса Тадића", наводи се у изјави Љиљане Смајловић.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(среда, 19. сеп 2012, 21:40) - anonymous [нерегистровани]

Gospodja Smajlovic

je apsolutno u pravu. Jedna od retkih, koja se pridrzava istine.

(среда, 19. сеп 2012, 20:41) - anonymous [нерегистровани]

"Политика"

Када кажем новине, ја мислим "Политика".
Генијално срочено, али, нажалост, Ја политику одавно не читам. Не могу, неће ми душа од када није наша. И, то је јаче од мене. Јер, нема више бардова новинарства због којих сам и ја хтео да студирам журналистику: А. Прље, Ђ. Раденковића, Ђ. Јулијуса и иних.
А стид ме је да кажем које новине читам па ћу шапнути.
Читам оне за које је вест дана на насловној страни коме се шта види и сл. Признајем, има више тако учевних новина.

(среда, 19. сеп 2012, 19:50) - anonymous [нерегистровани]

Браво г. Смајловић

Државни интереси, а још мање суштински ослонци народа не могу бити приватно власништво једне партије и тумачени и третирани (значи манипулисани) од појединаца.
У овој земљи су појединци из партија дозволили себи улогу богова. Како је то нескромно и понижавајуће за становништво. Није чудо да нас нико не цени кад смо то трпели. Пуни смо срамоте која се над нама иживљава и даље.

(среда, 19. сеп 2012, 18:42) - Куварица [нерегистровани]

Питам се, питам се...

...зашто више верујем Љиљани Смајловић него Соњи Лихт.

(среда, 19. сеп 2012, 18:26) - anonymous [нерегистровани]

Najzad da neko kazee istinu!

Bravo za Gospodju Smajlovic!
svaka cast!

(среда, 19. сеп 2012, 18:21) - Куварица [нерегистровани]

Питам се, питам се...

...зашто више верујем Љиљани Смајловић него Соњи Лихт.

(среда, 19. сеп 2012, 18:17) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Gospodji Smajlovic samo da kazem bravo i nadam se da ce tako nastaviti. Vrhunski novinar kojeg nije strah da kaze istinu. Samo napred Ljiljo, razbij ih!

(среда, 19. сеп 2012, 18:08) - NGO [нерегистровани]

Fistfull of hope

Pratim sve iz njenog arsenala jer takvih novinara ima jos samo par! Valjda ce se p[rimiti pelcer i na neke nove klince!

(среда, 19. сеп 2012, 17:50) - anonymous [нерегистровани]

Hrabra LJiljana

Bravo i puna podrska gospodji Smajlovic! Hrabra, odvazna,smela da u citavom crnom i mutnom moru velikih riba kaze istinu!