Политичка купопродаја "Политике"

Власник "Фармакома" Мирослав Богићевић потврдио државним органима да је купио 50 одсто акција дневног листа "Политика", сазнаје РТС.

Дан пошто је у Дневнику РТС-а вицепремијер Александар Вучић рекао да је власник "Фармакома" Мирослав Богићевић купио 50 одсто акција дневног листа Политика - као услугу ДС-у - Богићевић се не оглашава.

У ДС-у сматрају да је реч о покушају криминализације те странке. Реагују медијска удружења и бивше руководство Политике, а Вучић понавља да ће решење за спорну продају Политике држава пронаћи у наредних неколико дана.

Вицепремијер Александар Вучић рекао је у Дневнику РТС-а да је Политику, као услугу Демократској странци, купио власник "Фармакома" Мирослав Богићевић. Вучић је још рекао да је Богићевић на то принуђен и да је, осим удела у Политици, купио и потраживања Вечерњих Новости и новосадског Дневника.

Ко је и на који начин принудио Богићевића потпредседник Владе не открива: "То питајте њега. Ако мислите да је он био страшно заинтересован за новосадски Дневник, пошто му је од непроцењивог значаја како ће о њему да извештава високотиражни високи дневник, опростите, ја мислим да то није тачно", рекао је данас Вучић.

Вучић негира да је Влада спремна на нагодбу са власником "Фармакома". "Неки људи полазе од себе, они знају да би они стрпали паре у џеп, да би се они договорили са неким бизнисменима. Па онда, полазећи од себе, замишљају да тако раде и неки други. Морам да им кажем да ми не пада на памет да то исто радим", наводи Вучић.

Мирослав Богићевић, ћути. За медије је данас недоступан. РТС незванично сазнаје да је државним органима признао да је купио удео у Политици. Пре два месеца, међутим, демантовао је да има било какве везе са куповином тог листа.

"Мислим да неко намерно замењује тезе и скреће пажње са неке приче на ову причу, некоме одоговара да ја будем експониран уместо неког другог. У крајњој линији мене везују за да сам ја финансијер ДС-а што није истина а исто тако везују ме да ми је ДС много помогла што такође није истина", рекао је тада власник "Фармакома" Мирослав Богићевић.

У Демократској странци кажу да иза онога што говори Вучић стоји покушај криминализације ДС-а који, наводе, неће успети.

"Треба тај мач правде да крене у свим правцима а не само према ДС-у, ко год је одговоран треба да одговара пред законом то је питање за тужилаштво , не знам зашто се од тога прави политичка прича", каже Борислав Стефановић из ДС-а.

У ЛДП-у подсећају да су они пре више месеци указивали да се спрема продаја Политике.

За продају Политике одговорни су они који су у одлучили да држава не искористи право прече куповине, сматра председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић.

"Није господин Богићевић био задужен да чува државну имовину, да газдује Политиком у име државе. За то су били задужени Соња Лихт и Мирко Цветковић", истакла је Смајловићева.

Према њеним речима, ту треба тражити одговор на питање где је кривично дело и где је незаконитост почињена "у тренутку када је држава допустила да се 'Политика' продаје кришом и усред ноћи".

Нећу дозволити да ме критикују они који су Политику довели на ивицу амбиса, одговара бивша председница Управног одбора Политике Соња Лихт. Наводи да је у марту ове године Политици АД понуђено да купи удео ВАЦА за 4, 7 милиона евра, али да тај новац нису имали, па су се обратили Влади.

"Да је то влада урадила ствар би била проблематична и сигурна сам да би се Смајловићева побунила против тога. То би значило да држава поново улази у пуно власништво над Политиком, то је супротно ономе за шта се Смајловићева и њено удружење залажу - да држава изађе из власништва над медијима", каже бивша председница "УО Политике" Соња Лихт.

Према најави потпредседника Владе, држава ће у наредних неколико дана пронаћи решење за спорну куповину Политике.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво