Читај ми!

Судије се враћају на посао

На своје дужности се враћа 303 судија који своје место нису нашли након реизбора 2009. године, одлучио Високи савет судства. Министар Никола Селаковић рекао да је тиме потпуно испоштована одлука Уставног суда и најавио да неће бити нове реформе правосуђа.

Високи савет судства донео је одлуку о враћању 303 судија на своје дужности, саопштено је из Министарства правде, чиме је, како је рекао министар правде и државне управе Никола Селаковић, у потпуности испоштована одлука Уставног суда о враћању судија и тужилаца на своје дужности.

Како се наводи у саопштењу, судије које нису нашле своје место након реизбора из 2009. године, поново ће се вратити у судске већнице.

"Чланови Савета састали су се и донели ову врло важну одлуку, која је само један у низу корака у процесу исправљања лоше реформе правосуђа у Србији. Истичем да на свима нама, како члановима Високог савета, тако и судијама, лежи одговорност да свим грађанима Србије омогућимо доступност правди на фер и праведан начин", казао је Селаковић, а наводи се у саопштењу.

Министар Селаковић је рекао да ће они који не буду поштовали Устав и закон бити најстроже санкционисани.

Уставни суд Србије је 18. јула усвојио уставне жалбе неизабраних судија и наложио Високом савету судства да их врати на функције на којима су били до општег избора 2009. године.

Државно веће тужилаца раније је одлучило да се у складу са одлуком Уставног суда Србије на посао врати 122 јавних тужилаца и њихових заменика.

Министар правде истиче да неће бити "реформе реформе" у правосуђу, већ ће се у најкраћем року поправити све оно што се "може и мора поправити",

Никола Селаковић је заједно са шефом делегације ЕУ у Србији Венсаном Дежером констатовао да је за рад Министарства веома значајно доношење Стратегије и Акционог плана, како би се у наредном периоду што ефикасније отклониле негативне последице реформе правосуђа од 2009. године.

Осврћући се на проблеме у постојећој мрежи судова, министар је нагласио да постоје многе општине у Србији које имају мали број судија у односу на број становника и да та места морају добити судове уместо судских јединица.

Селаковић и Дежер су истакли улогу независних правосудних институција у Србији, као што су Високи савет судства и Државни савет тужилаца и Правосудна академија, које имају велики значај у српском правосуђу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво