Читај ми!

Случај "Политика", политички криминал

"Фармаком" био принуђен да преко ћерки фирми учествује у куповини 50 одсто удела "Политике", рекао за РТС први потпредседник Владе Србије Александар Вучић. И случај "Политика" води до афере "Агробанка" – сума која је недостајала за куповину, потиче из кредита "Нове Агробанке" и "Привредне банке Београд", рекао Вучић.

Фирма "Фармаком" била је принуђена да преко ћерки фирми учествује у куповини 50 одсто удела "Политике", рекао је први потпредседник Владе Србије Александар Вучић гостујући у Дневнику РТС-а.

Документи: Случај Политика, Случај Вечерње новости и Случај Дневник

Власник "Фармакома" био је приморан да учини услугу највећој странци у бившој влади, објаснио је Вучић и оценио да је реч о "политичком криминалу уз економске злоупотребе".

И случај "Политика" води до афере "Агробанка" – сума која је недостајала за куповину потиче из кредита "Нове Агробанке" и "Привредне банке Београд", нагласио је Вучић.

Према Вучићевим речима, новац из кредита коришћен је у куповини "Политике" и потраживању "Новости" и "Дневника".

"Немамо доказе на који је начин држава одустала од прече куповине, осим чињенице да је продавац то тумачио тако да је држава својим нечињењем и непротивљењем одустала од права прече куповине", рекао је Вучић.

Први потпредседник Владе поручио је да ће наредних дана наћи начина да заштите државу, али без хајке на фирму "Фармаком" која, како је подсетио, запошљава више од 3.500 људи.

Према његовим речима, уговор о купопродаји 50 одсто власничког удела у предузећу "Политика" новине и магазини (ПНМ) закључен је 29. јуна 2012. године између "Ист медија групе" из Москве и "Ост медија холдинга" из Беча као продавца, према цени од 4,7 милиона евра, од којих је продавцу исплаћено четири милиона евра, а остатак од 700.000 купац ће исплатити до 1. децембра 2014. године.

Потпредседник Владе рекао је да је "Ист медија група" купила 50 одсто у власништву "Политике", а да је другачија процедура спроведена за куповину новосадске фирме "Дневник Војводинапрес" и "Вечерњих новости", где су купљена потраживања која су обезбеђена заложним правом.

Вучић је навео да је "Фармаком" део платио из свог обрта и да су му, када више није било средстава, дати кредит из државних банака, "Нове Агробанке" и из "Привредне банке Београд", и да је затим новац уплаћен за куповину "Политике" и потраживања "Новости" и "Дневника".

Он је продаје "Политике", "Новости" и новосадског "Дневника" оценио као "компликоване операције" које су спроведене да би неко имао медијску контролу.

Наставак истраге упркос притисцима

Вучић је нагласио да истрага у вези са "Агробанком" неће бити заустављена упркос, како је рекао, различитим покушајима да до тога дође.

"'Агробанка' је нешто што ће се тек видети, колике су реперкусије пре свега кривично-правне, али и сваке друге", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да већ више времена знају шта се заиста догодило, шта је био план и зашто је основана "Нова Агробанка" и на који начин је уопште све то функционисало.

На питање зашто мисли да ће успети у борби против корупције, пошто су сви раније или касније одустајали, Вучић је одговорио да ту борбу више нико неће моћи да заустави.

"Не знам како ће се завршити, много је моћан противник. Али ту борбу нико више неће моћи да заустави, ма како неславно политички или на неки други начин будем завршио, неко иза мене ће то успети да приведе крају", нагласио је Вучић.

"Држава ће победити, ма ко ту државу да представља. То више нико у овој земљи неће моћи да заустави", закључио је Вучић.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво