Читај ми!

Бројне претње уочи "Параде поноса"

Три недеље уочи "Параде поноса" све бројније претње, говор мржње и насиље над ЛГБТ популацијом, рекла повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић и позвала државу да предузме мере како би се осигурала безбедност учесника. Организатори "Параде поноса" нису против окупљања ратних ветерана у време одржавања параде.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић забринута је због чињенице да су три недеље уочи најављене "Параде поноса" и манифестација које су најављене тим поводом, све бројније претње, говор мржње и насиље над ЛГБТ популацијом.

Петрушићева је указала да је ЛГБТ групација и даље једина у Србији којој се оспорава и негира право на слободно окупљање и позвала државне органе да предузму све неопходне мере како би се осигурала безбедност учесника планираних манифестација и створили сви неопходни услови за њихово мирно састајање.

"Отвореним претњама насиљем ствара се атмосфера страха и подстиче нетрпељивост, мржња и непријатељство према ЛГБТ особама, што је и својеврсни покушај да се створи алиби за неодржавање овогодишње Параде параде", истакла је Петрушићева.

Повереница је указала да сви у Србији треба да буду забринути због количине мржње, нетрпељивости и насиља над једном мањинском групом, нашим суграђанима и суграђанкама, "јер колико сутра то може бити свако од нас".

Повереница је још једном безрезервно подржала све ЛГБТ особе и истакла да држава и њени органи власти морају показати моћ и спремност да заштите Уставом гарантована основна људска права, укључујући и право на мирно окупљање и слободу говора.

Истовремено, организатори "Параде поноса" негирали су да се противе окупљању ратних ветерана 6. октобра, у време одржавања параде, и додали да је једини циљ таквих гласина да се подигне тензија.

"Београд Прајд је манифестација којом се промовишу људска права и слободе и чија је идеја указивање на положај геј заједнице у Србији. Полазна тачка нашег ангажовања је чињеница да људска права припадају свима и да сви у Србији треба да буду равноправни, достојанствени и да уживају сва права која нам пружају Устав и закони ове земље", наводи се у саопштењу.

У сопштењу се каже да морају бити поштована права свих друштвених група које се сматрају угроженим и да нема оправдања за њихово кршење, већ да институције државе морају да учине што је у њиховој моћи да докажу да заиста брину о својим грађанима.

Организатори наводе да држава мора да прихвати да њени грађани имају проблеме и да имају право да се боре за бољи живот.

Геј лезбејски инфо центар (ГЛИЦ) подржао је јуче скуп који су ратни ветерани заказали за 6. октобар у Београду, када би требало да се одржи и "Парада поноса" али је изразио изненађење због "кратковидости организатора 'Параде поноса' који не желе да покажу ни минимум солидарности са другим угроженим друштвеним групама".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара