Читај ми!

Резервисти добили случај у Стразбуру

Европски суд у Стразбуру пресудио да Србија мора да плати ратне дневнице резервистима Треће армијске области ангажованим током Нато бомбардовања. Укупна сума и до две милијарде динара.

Европски суд за људска права у Стразбуру, после две године, пресудио је у корист српских резервиста који су због неисплаћених дневница у Нато бомбардовању, тужили државу. Влади Републике Србије наложено је да од правноснажности пресуде, 28. новембра, најкасније до маја наредне године, свим резервистима Треће армијске области који нису добили новац, исплати заостале дневнице.

Са шест гласова ЗА и једним против, Суд је одлуку донео 10. јула и на званичном сајту је објавио пре десетак дана када су обевштене обе стране у поступку. Иако је државу тужило осам ипо хиљада резервиста, право на надокнаду имаће сви из Треће армијске области, који до сада нису добили новац за боравак на терену у време Нато бомбардовања

"Мени јесте срце на месту, али на дну срца ми је бол што је то тако морало да буде. У срцу ме тишти што се судимо са отаџбином која је наша", каже Родољуб Вуковић из Удружења бораца рата 1999.

После бројних протеста и рочишта пред нашим судовима, Влада Србије је у виду социјалне помоћи, пре четири године исплатила око 10 000 резервиста из најсиромашнијих места јужне Србије у просеку по 200 000 динара. Они из већих градова, попут Славка Грубишића из Ниша, који је све време бомбардовања био мобилисан, нису добили ни динара.

Грубишић каже да никада није губио наду и увек је веровао да ће кад-тад то да се реши и кад је чуо вест из Стразбура веселио се.

Резервисте који 13 година чекају решење проблема, суд у Стразбуру сматрао је диксриминисаним по основу територије на којој живе. Влади Србије дата је могућност жалбе у наредна три месеца.

"Ми смо за компромис са Владом Србије јер није у питању само новчани износ. Желимо да нађемо различите модалитете да би све стране биле задовољне", каже адвокат резервиста Срђан Алексић.

Алексић је навео да је суд у Стразбуру исплату резервистима из седам општина на југу Србије 2008. године оценио као ратну дневницу, а не као социјалну помоћ.

"Та назови социјална помоћ исплаћивана је искуључиво ратним резервистима од којих није тражен доказ да је реч о социјално угроженој категорији, а исплатне листе, односно изводи банака управо гласе на ратне дневнице а не на социјалну помоћ", рекао је Алексић.

Адвокат је рекао да је суд у Стразбуру закључио и да су резервисти из других општина дискриминисани.

Извшрење пресуде надгледаће Комитет министара Савета Европе.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи