Читај ми!

Вирус Западног Нила у Србији

Једна особа преминула, а шест заражено од грознице Западног Нила, која до сада није регистрована у Србији. Болест се преноси убодом зараженог тиграстог комарца. Нема опасности од епидемије, поручује министарка здравља Славица Ђукић Дејановић.

Од грознице Западног Нила, која до сада није регистрована код нас, у Србији је преминула једна особа. Подаци Института "Батут" показују да је та болест, коју преносе тиграсти комарци, потврђена код шест особа.

Реч је о пацијентима старијим од 50 година, а прегледано је још 17 особа.

Епидемиолог Института "Батут" доктор Бојана Гргић каже да је "код пет случајева одбачена сумња јер су налази били негативни, а код 12 је доказано присуство, али су узроци који су послати били недовољни, те се воде као вероватни".

"Особа које је преминула је пребачена из Панчева, немамо податак да ли је напуштала границе Србије", каже Гргићева.

Вирус се најпре појавио у афричким земљама, али се због промене климе преселио и у друге делове, па и у наш регион.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић је поручила да нема опасности од епидемије.

Епидемиолози кажу да се болест не преноси са човека на човека, већ убодом зараженог комарца. Чак код 80 одсто инфицираних нема симптома.

Заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести доктор Олга Дуловић каже да је у свету најзаступљенија клиничка слика благе вирусне летње инфекције, попут грознице - температура, мучнина, болови у зглобовима и мишићима.

"То најчешће прође и тада није дијагностикована јер је сувише блага. У малом проценту јавља се и најтежа клиничка слика - запаљење мозга", објашњава Дуловићева.

Разлога за забринутост нема, поручују стручњаци, и наводе да је олакшавајућа околоност то  то сезона комараца пролази.

"Не можемо да кажемо да је број комараца који је заражен овим вирусом код нас велики, с обзиром на то да су потребни одређени услови да би се комарац заразио", каже докторка Гргић. Она додаје да су резервоари заразе птице које се селе прелазећи велике раздаљине.

"Уколико је птица заражена, тај вирус може да се пренесе на комарца током 2-3 дана", каже епидемиолог Батута.

Лекари препоручују мазање откривених делова тела заштитним средствима или ношење дугих рукава и ногавица. Користите заштитне мреже на вратима, прозорима и збегавајте излазак у време када има највише комараца, саветују лекари.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво