Читај ми!

Спектакл "Батајница 2012"

Поводом 100 година српске авијације, одржан аеромитинг "Батајница 2012". Ловачко-бомбардерска авијација демонстирала борбена дејства. Први пут приказана "ласта 95", домаће производње. Публици се представили "јурофајтер" италијанске авијације, дански "Ф16", најновији руски "миг 29 ММ-2" као и акро-група "Стрижи".

16.47 - Завршен аеромитинг у Батајници. 

16.20 - Прелет транспортног авиона "антонов 26", летови чланова аероклубова "Галеб" и "Соко" у авионима "галеб Г-2", "крагуј Ј-20" и "злин 526 Ф". 

16.15 - Aеромитинг постигао изванредан успех, протекао без иједног инцидента уз сјајну организацију, рекао министар одбране Александар Вучић. 

16.05 - Приказ гашења пожара хеликоптером "МИ-8", као и авионом "дромадер М-18" ЈАТ-ове пољопривредне авијације. 

14.56 - Соло програм "пилатуса РС-9 свифт" словеначке авијације. Представљање хеликоптера "робинсон Р-22". Наступ чланова аероклубова из Јагодине и Новог Сада, у "злину 526 Ф" и "галебу Г-2".

14.40 - Приказ пресретања циља у ваздушном простору "мига 21" и "мига 29".

13.30 - Група хеликоптера "гаме" из Србије приказала је свој програм. Публици се, затим, представља акро-група из Русије "Стрижи", а у соло програму наступају аустријски СААБ 105 и српска "ласта 95".

12. 50 - После прелета ЈАТ-овог путничког ваздухоплова АТР 72, уследио је соло програм - домаће "газеле", италијанског транспортера "спартан Ц-27Ј", мађарског "грипена", који је долетео из Кечкемета, и српског "супер галеба Г-4".

12.02 - Соло програм започео домаћи "орао". Следе "јурофајтер" италијанске авијације, затим дански "Ф16" и најновији руски "миг 29 ММ-2".

11.32 - Други ешелон - група "орлова" и "супер галеб Г4". Приказ дејства ловачко- бомбардерске авијације. Демонстрација ловачке заштите у "мигу 29".

11.28 - Дефиле снага ВиПВО, први ешелон - "ласта 95", тренажни авион домаће производње, затим школски авион "утва 75", руски хеликоптер "МИ 17" у пратњи четири "газеле" и група хеликоптера "гаме". 

11.22 - Аеромитинг започео скоковима падобранаца који су носили заставе Републике Србије и Војске Србије.

11.13 - Председник Србије Томислав Николић отворио аеромитинг "Батајница 2012". 

11.00 - Уз интонирање химне председник Србије Томислав Николић долази на аеродром, где ће званично отворити аеромитинг "Батајница 2012".   

10.55 - Повољни услови за летење, кажу метеоролози. 

10.02 - Маневрисањем у ваздуху и прецизним слетањем падобранци из спортских клубова привукли велику пажњу заљубљеника у ваздухопловство. На аеромитинг у Батајници стигао министар одбране Александар Вучић.

Међународни аеромитинг "Батајница 2012" одржан је поводом 100 година српске војне авијације. Аеромитинг је званично отворио председник Србије Томислав Николић. Летачки тимови из 11 земаља одушевили су око 150 хиљада посетилаца.

Летачки програм почео је дефилеом (налетом) неколико десетина авиона и хеликоптера Војске Србије.

У првом ешелону представљена је "ласта 95", тренажни авион домаће производње, затим школски авион "утва75", руски хеликоптер "МИ 17" у пратњи четири "газеле" и група хеликоптера "гаме". Док је у другом ешелону приказано дејство ловачко-бомбардерске авијације, као и демонстрација ловачке заштите у "мигу 29".

Лет италијанских пилота на "јурофајтеру", дански летачи на авиону Ф16, као и руски Миг 29 М-2 и шведски "грипен" одушевили су многобројне посетице.

Авион "јурофајтер тајфун", који заједнички производе Велика Британије, Италија и Шпанија, спада у најпоузданије вишенаменске борбене летилице четврте генерације, а његов пилот на батајничком аеродрому је демонстрирао и врхунско умеће.

Уз понирање, пилот те летилице из састава италијанског војног ваздухопловства, приказао је низ могућности са променама праваца летења у ваздуху, као и делове такозваног акробатског летења - својственог само врхунски обученим пилотима.

Пилоти Краљевског данског ваздугхоловства на чувеном америчком авиону Ф16, такође, су приказали врхунско умеће и бравурама у ваздуху демонстрирали зашто се та летилица, позната као "фајтинг фалкон", налази међу наоружањем многих држава.

Руске "летачке звезде"

Руска акробатска летачка група "Стрижи" представила је групно акробатско летење са три авиона "миг 29" и посетиоцима аеромитинга демонстрирала зашто је њихова група светски позната.

Руски пилоти су миговима летели веома близу један другоме, у правилној формацији спуштали се и до стотинак метара од тла да би се, потом, не мењајући формацију попели до великих висина.

Током демонстрације врхунског летачког умећа, извођења акробатских вештина, визуелни ефекат појачала је и боја руских авиона - плаво-бело-црвена.

Пилот авиона "миг 29 М-2" Станислав Гордунов изразио је задовољство што их је публика поздравила бурним аплаузима и објаснио да је он приказао "демонстрациону пилотажу" - веома атрактивну за гледаоце.

Руски пилот је објаснио и да је на батајничком аеромитингу представљена нова верзија "мига 29", који је јачи и снажнији од претходне летилице те руске компаније.

Маневри хеликоптера "газела" и "гама"

Пилоти Војске Србије на хеликоптерима "газела" и "гама" приказали су маневарске спосовности летилица које се користе приликом подршке пешадији.

Судећи према реакцијама пунблике, изузетно атрактивно било је спуштање на мале висине, чиме се омогућава стрелцима из хеликоптера да подрже пешадију током теренских борби.

Командант 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле, потпуковник Предраг Николић рекао је да су приказани различити маневри који се изводе приликом редовне обуке пилота хеликоптера за дејства у различитим условима.

Николић је објаснио да приказани хеликоптерски маневри омогућавају стрелцима, смештеним у кабинама летилица, да на прави начин пруже подршку јединицама копнене војске.

На аеромитингу у Батајници учествовали су представници 16 земаља. Једанаест земаља имало је своје летачке тимове, док је пет држава митингу присуствовало на нивоу делегација. Екипе шеснаест држава имале су укупно 27 ваздухоплова са око 200 људи.

Делегације у Батајници имали су Аустрија, Бугарска, Данска, Италија, Румунија, Русија, САД, Словенија, Турска и Француска са својим авионима и хелокоптерима. Своје делегације имале су Велика Британија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Шведска и Украјина.

Из Србије, учествовали су представници 27 ваздухопловних организација са 58 ваздухоплова, док је Војска Србије у ваздуху имала 45 летелица.

Аеромитингу поред председника Николића, присуствовали су и премијер Ивица Дачић, министри у Влади Србије, дипломате, војни изасланици и истакнуте јавне личности.

Вучић: Изванредан успех аеромитинга

Министар одбране Александар Вучић изјавио је да је аеромитинг "Батајница 2012" постигао изванредан успех, одвијао се без иједног инцидента уз сјајну организацију и више људи него на претходном одржаном 2009. године.

Изражавајући захвалност свим учесницима, Вучић је истакао да са поносом може рећи да је данас бити члан Владе и представник државе која је одржала овакав аеромитинг, велика
ствар. 

Вучић је рекао за РТС да је ова манифестација веома значајна за презентацију Србије у свету. После представљања "ласте" министар одбране очекује продор тог авиона на светско тржиште. Вучић је најавио изградњу два важна инфраструктурна објекта на аеродрому Батајница.

Министар одбране изјавио је да ће Србија, при опремању Војске, користити позитивна искуства држава региона и Европе, како би се избегле грешке које су они чинили.

Вучић је нагласио да се нада да ће домаћа војна индустрија напредовати у сваком погледу и производити знатно више него раније и да ће успети своје производе да пласира на иностраним тржиштима у већем обиму него пре.

"Уверен сам да ако пронађемо довољно тржишта за наше модерно наоружање и склопимо више различитих аранжмана да ћемо моћи да купимо и ново наоружање", рекао је Вучић.

За праћење аеромитинга акредитовано је 538 новинара, а међу њима и 220 новинара из региона и Европе.

Организована је и изложба наоружања и војне опреме, а представљена је и домаћа војна индустрија. 

Аеромитинг је организован у оквиру обележавања века српског војног ваздухопловства. Иначе, српско војно ваздухопловство и противваздушна одбрана обележавају 24. децембар као дан тог вида Војске Србије, у знак сећања на исти датум 1912. године када је донето решење о формирању Ваздухопловне команде, са седиштем у Нишу. У то време Србија је била једна од 15 држава која је имала војно ваздухопловство.

РТС је директно преносио највећи део аеромитинга у Батајници - од 10.30 до 15 сати на Првом програму.