Читај ми!

Милановић изашао из затвора

Некадашњи директор Радио-телевизије Србије Драгољуб Милановић изашао из затвора у Пожаревцу. Милановић издржао казну од десет година затвора због одговорности за погибију 16 радника РТС-а у НАТО бомбардовању 23. априла 1999. године.

Из затвора у Пожаревцу данас је изашао некадашњи директор Радио-телевизије Србије Драгољуб Милановић, након што је издржао казну од десет година затвора, потврђено је РТС-у у Министарству правде и државне управе.

Милановић је осуђен због одговорности за погибију 16 радника РТС-а у НАТО бомбардовању 23. априла 1999. године, а у пресуди се наводи да није предузео мере да се запослени те ноћи заштите и евакуишу.

Осим Милановића, за ту трагедију нико није био процесуиран. Надлежно тужилаштво, међутим, и даље истражује да ли постоји још нечија одговорност за погибију радника.

Портпарол Републичког јавног тужилаштва Томо Зорић рекао је недавно Танјугу да тужилаштво поступа у том предмету и да нема бојазни да ће тај предмет застарети.

Жанка Стојановић, мајка погинулог радника РТС-а, тражила је од тужилаштва да буду процесуирани сви одговорни, као и некадашњи Врховни савет одбране.

Према Зорићевим речима, Министарство одбране је, по налогу Tужилаштва, доставило сву тражену документацију која се односи на тај догађај и тужилаштво ради на том предмету.

Против Милановића се води још један судски процес, у којем се пресуда очекује ускоро -оптужен је за незакониту доделу станова такозваним "дефицитарним кадровима" РТС-a крајем деведесетих година.

Следеће суђење у том процесу заказано је за 17. септембар, а како је судија Вера Вукотић најавила на претходном суђењу, у септембру ће бити саслушани вештак и два сведока и заказане завршне речи, после чега ће уследити првостепена пресуда.

Некадашњи директор РТС-а је један од ретких осуђеника који је своју затворску казну одслужио у целости. Једно време у затвору је имао привилегије и доспео у отворени третман, али су му оне брзо укинуте након реакције породица жртава трагедије.

Милановић је приликом почетка суђења за станове негирао наводе оптужнице која га терети да их је нелегално доделио запосленима у тој медијској кући, истичући да је процес против њега политички монтиран и да се не осећа као осуђеник, већ "као ратни заробљеник НАТО пакта и њихових сарадника у Србији".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво