Читај ми!

Здравствени проблем, а не хир

Питање промене пола треба третирати као здравствени проблем, а не као хир или помодарство. Пацијенте годину дана прате психијатри и психолози, а затим се креће са хормонском терапијом, каже председник републичке комисије за промену пола Мирослав Ђорђевић.

Док је негде и скромна амбуланта недостижан сан, у пружању неких медицинских услуга умемо да будемо у светском врху. Да би се подвргли операцији промене пола, све више странаца долази - у Србију. Само прошле године изведено је око 100 таквих захвата.

Несклад рода и пола, душе и тела, то је поремећај родног идентитета или Хари-Бенџаминов синдром.

Пионир у операцијама промена пола у Србији био је покојни професор Сава Перовић. Он је прву операцију те врсте, када је од мушкарца направио жену, урадио 1989. године.

О онима који су и тада радили са њим и учили од њега, а који данас иза себе имају преко 500 тих интервенција, писао је недавно и Њујорк тајмс.  

Уролог-хирург Дечје клинике у Тиршовој и председник републичке комисије за промену пола Мирослав Ђорђевић каже да је његов учитељ Сава Перовић успоставио Београдску школу гениталне хирургије још пре 25 година.

"Ми смо наставили истим путем, ширимо наша искуства, појављујемо се на међународним манифестацијама, чувамо углед наше школе и промовишемо наше иновације и нове оперативне технике", рекао је Ђорђевић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Доктор Ђорђевић каже да пацијенти долазе у Србију, не само због цене , већ што су лекари на добром гласу. "Наша највећа препорука су наши пацијенти који су прошли са нама транзицију и наставили да срећно живе после много година чекања", истиче Ђорђевић.

Ђорђевић је као гост предавач учествовао претходних дана у Јапану на панпацифичком конгресу сексологије, у склопу кога је први пут ове године била сеанса која се тицала промене пола, а урадио је и демонстрациону операцију.

Крајем јула прошле године Законом о здравственом осигурању омогућено је да онима којима је то неопходно, трошкове операције покрије држава. Та могућност још није заживела у пракси, па неки од 12 пацијената који су прошли све неопходне припреме на промену пола чекају дуже од годину дана. 

Према речима диктора Ђорђевића Фонс за задравствену заштиту покрива 65 одсто трошкова оперативног лечења.

"При Министарству здравља основана је комисија и донете су пропозиције и правила које особа мора да испуни да би ушла у програм", каже Ђорђевић.

Он указује да је строго дефинисано шта је медицински проблем и које су особе којима треба помоћи.

Нада се да ће на јесен бити оперисани и први пацијенти у Србији о трошку државе. "Наш тим за промене пола ради у неколико институција, у Народном фронту, Дечјој клиници, КБЦ Звездари", каже Ђорђевић.

Проблем промене пола треба третирати као здравствени проблем, а не као постојање неког хира или помодарства. Критеријуми су јасно дефинисани према стандардима које је прописала Светска здравствена оргнизација.

"Особе морају проћи кроз минимум једногодишње праћење од стране наших психијатара и психолога, а затим морају започети хормонску терапију оног пола ка коме теже и након тога шест до 12 месеци стичу се права да се неке операције изврше", објаснио је Ђорђевић.

"Тим се труди да операције ради што краће, најбезбедније по пацијента и углавном највећи број тих операција се завршава за три до пет сати, с тим што постоје неке мало сложеније које су у више актова", рекао је Ђорђевић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво