Читај ми!

Међународни дан младих

Низом манифестација у земљи обележен Међународни дан младих. Незапосленост, једнолична свакодневица, највећи проблеми младих, подсећају на њихов дан.

Под слоганом "Успостављање бољег света, партнерство са младима", низом манифестација  обележен 12. август, Међународни дан младих.

Министарство омладине и спорта је организовањем ревијалног одбојкашког меча на Ади Циганлији, који су одиграли припадници тог министарства и стипендисти Фонда за младе таленте обележило Међународни дан младих.

Меч је отворила помоћница министра омладине и спорта Снежана Клашња, која је младима честитала њихов дан и пожелела да наставе да промовишу праве вредности како би оне биле препознате у целој Србији и међу свим младима и како би заједно допринели развоју квалитетнијег друштва.

Клашња је навела да треба улагати у младе и вредновати резултате њиховог рада и подсетила да је недавно у Београду одржано и Европско универзитетско дебатно првенство на коме је учествовало око 600 младих из Европе и света.

Посетиоци Аде су имали прилику да се на штанду Фонда за младе таленте информишу о раду и активностима Фонда, као и о Дану младих.

Стипендистима и победницима Конкурса за младе у Србији за најбољу фотографију, на тему "Шта су за мене људска права" уручене су омладинске картице "Еуро 26".

Петочлани жири изабрао је три најбоље фотографије и прогласио победнике - Младена Савковића, Јована Гојковића и Владимира Стојичевића, који ће три дана боравити у Словачкој.

Незапосленост највећи проблем 

Млади незапосленост и једноличну свакодневицу сматрају својим највећим проблемима. Од укупног броја незапослених у Србији - трећину чине млади, а међу њима је 20.000 са факултетском дипломом.

Иако се од њих очекује енергија, полет и предузимљивост, добар део њих, како и сами признају је пасиван. Кривица је кажу и у њима, али и у широј заједници.

Једноличност живота младих очигледна је и у самом Београду, у другим деловима земље, како тврде културни, спортски и друштвени живот, још је скромнији. Ипак, међу младима има и оних који показују снажну вољу и енергију да то промене.

"Имају школу глуме, имају свој простор, имају интернет и конференцијску салу где могу да стекну неформално образовање. Имају преко 20 врста обука и оно што не могу да науче у школи, путовали су... Значи буквално слушамо шта млади хоће и то радимо", каже Иван Стаменић, из Канцеларије за младе Ивањица.

Највећи проблем је ипак незапосленост. Разочарање често резултира одласком одласком из земље.

Јелена Миловановић из Грађанских иницијатива указује да млади немају прилику да стекну радно искуство и да се наметну на тржишту рада.

"То што је од почетка деведсетих око 300.000 младих напустило земљу, свакако указује на то да проблема има, можемо да замислимо каква је ситуација на локалу и руралним срединама", рекла је Миловановићева.

Важан посао је завршен, стратешка документа су урађена, ипак чека нас још много посла, кажу надлежни. Сарадња младих са привредом би морала да буде боља. Чак ни волонтирање није довољно развијено, јер привредници то често одбијају.

"Ми јесмо доста урадили, али има отпора. Национална служба за запошљавање је имала одличне уговоре са фирмама, али то још увек не функционише. Некада људи сматрају да није то толико важно", рекла је Снеђана Клашња из Министарства омладине и спорта.

На свима нама је да положај младих учинимо видљивијим. Ако у томе успемо, млади ће бити мање пасивни, а од тога ће користи имати цело друштво.

Генерална скупштина Уједињених нација установила је Међународни дан младих 2000, а обележавање у Србији почело је после формирања Министарства омладине и спорта, 2007. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи