Читај ми!

Сеоски аеродром у Вароши

Југослав Томић из села Варош, који се пре три и по године вратио из Аустрије, направио је аеродром у свом селу, купио летелицу и сада жели да угости прве туристе.

Како повратници из иностранства могу да оживе свој крај, можда најбоље показује пример из околине Сврљига. Југослав Томић из села Варош, који се пре три и по године вратио из Аустрије, решио је да направи аеродром. И успео је у томе. Купио је и летелицу, и сада жели да угости прве туристе.

Југослав Томић је сам направио земљану писту на два хектара. Земљаци нису веровали у причу, али су му на 20 година уступили 14 хектара сеоског имања.

"Надам се да ће бар туризам да се развије. То ми је жеља, да дођу људи и виде, да заједно оживимо овај крај", каже Томић.

Капитал стечен у Бечу, Југослав је уложио у обнову породичне куће, изградњу базена, и куповину моторног змаја. Иако има 68 година, платио је обавезно осигурање и завршио летачку обуку.

"Ветар је одличан за подизање. Треба најмање четири метра у секунди, да би се авион подигао", објаснио је Томић.

За 12 километара пута од Сврљига до села и аеродрома сиромашна општина нема пара. Пошто је близу Старе планине, очекују авантуристе који ће до туристичког центра ипак ваздушним путем.

Председник Општине Сврљиг Милија Милетић каже да ко жели на Бабин зуб може да дође до Вароши, види Варошке куле, па да змајем одлети на Бабин зуб. Нада се да ће и тамо бити направљено место за слетање.

У селу Мерџелат код Сврљига, на 52 хектара од 1931. до 1945. године постојао је аеродром. На том месту 1936. године организован је први аеромитинг.

О том периоду сведочи позивница за свечаност на Грудобрану, за мештане околних села, који су желели да виде авионе. То време памти 91-годишњи Властимир Виденовић, који се као дете често играо близу сврљишког аеродрома.

"Народ са свих страна долазио је да гледа авионе, како они полећу и слећу и како народ лети", сећа се Властимир Виденовић из села Мерџелата.

Нови спортски аеродром код Сврљига недавно су први обишли туристи из Грчке. Зато његов власник планира осветљење писте и изградњу викенд насеља.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво