Читај ми!

Тајни власници јавних гласила

Саговорници РТС-а кажу да од нове владајуће већине очекују да промене досадашњу праксу контроле медија, као и да им треба дати шансу да испуне предизборна обећања и уреде медијске законе у Србији.

Услов да извештавање медија постане објективније, као и да се побољша ситуација у медијима јесте промена законе о медијима, а једно од најважнијих питања је транспарентност власништва над медијима, сматрају гости емисије Око 11.

Овде можете погледати/преузети емисију Око 11

Саговорници РТС-а кажу да од нове владајуће већине очекују да промене досадашњу праксу контроле медија, као и да им треба дати шансу да испуне предизборна обећања и уреде медијске законе у Србији.

"Обећања не гарантују ништа. Али, ред је да признам да оно што су странке које су направиле власт написале у коалиционом споразуму јесте као да су преписали наша саопштења. И то је коректно", сматра Љиљана Смајловић, председница Удружења новинара Србије.

Она је додала да је недавна продаја "Политике" рана проба озбиљних намера нових власти. Смајловићева истиче да грађани Србије морају да знају како је продата та медијска кућа.

"Скандалозан је безобразлук са којим је то урађено. То су важне новине. То је важан део српске традиције, са тим се не може тако играти. Страховито је увредљиво, безобразно како је то предходна власт урадила", каже Смајловић.

Уређеност медија јесте системски проблем целог друштва, сматра Гордана Игрић, регионална директорка БИРН-а. Објашњава да друштво дозвољава да се не зна ко је власник неког медија и да се то прво мора променити.

Она је истакла да се продаја медија обавља по закону и да је хитно потребно променити прописе који дозвољавају да власништво у медијима буде нетранспарентно. Игрић додаје да је продаја "Политике" правило у медијској сфери Србије, а не изузетак.

"Нико не иде против закона, све је легално. А у суштини је дозвољено да се не зна ко је власник. Ко је власник ТВ Авале? Шта се догодило са ТВ Првом и Б92? Ко је био власник Економиста? Имате низ медија где је била прилична тишина осам година, док су власти контролисале медије. И нико није дигао глас", истиче Игрић.

Драган Вучићевић, власник и главни уредник дневног листа Информер, очекује од нове владајуће већине да поништи продају "Политике", као и да прекине праксу контроле медија претходне владе.

"Брука ће бити за нас новинаре, ако дозволимо да то прође и да неки Трбовић и Стефановић газдују 'Политиком'", истакао је Вучићевић.

Гости емисије Око 11 сагласили су се и да политика и капитал не смеју да утичу на објективност уредника и новинара, као и да политичке промене не смеју да утичу на положај медијских радника. Новинари не смеју да добијају отказе из реваншизма и освете, када дође до смене уредника, или власти, истакла је Љиљана Смајловић.

"Новинар не сме да страхује од промене власти, као што ни хирург не би требало да страхује од промене власти", истиче Смајловић.

Ако се промене закони и елиминише политички утицај, извештавање новинара ће бити објективније, јер се неће плашити и прибегавати аутоцензури, сматрају гости Око 11. Уверени су да ће и грађани имати више користи од медија који ће бити политички и економски независни.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво