Читај ми!

Село које пркоси суши

Село Крушчић, у општини Кула једно је од малобројних са системом за наводњавање који у Србији има само четири одсто њива. Приноси са већине усева у Србији, нажалост, још увелико зависе од времена.

Док већина пољопривредника у Србији због суше апелује да се прогласи елементарна непогода, само четири одсто њива има системе за наводњавање, а ту срећу има село Крушчић у општини Кула.

Реч је државном пројекту изградње система за наводњавање који ће у наредних пет година обезбедити да се уместо досадашњих 200.000, вештачком кишом покрива више од милион хектара.

Пољопривредник из Крушчића Чаба Папајчик за разлику од других у небо ређе гледа, јер његове њиве не вапе за водом и све то захваљујући Малом бачком каналу.

"Моје њиве су већином поред канала или споредних канала, тако да 80 одсто мојих њива могу да наводњавам", каже Папајчик.

Крушчић је познат по заливном систему, мрежи за одводњавање и наводњавање. Та мрежа је за ово место у Бачкој од виталног значаја, јер би без ње усеви страдали, а род био преполовљен.

"Ови канали су доста допринели да људи могу да засеју захтевне културе, рецимо као ја паприку. Има нас пуно овде који се бави заливним системима, да их нема не би ни било приноса", објашњава пољопривредник Томо Ђиновић.

Атар Крушчића је једна од 40 локација у Војводини у којој се гради систем наводњавања, али није у њему баш све идеално.

Ненад Влаховић из Месне заједнице Крушчић каже да се касни са доношењем неких одлука, и како каже, не жели да улази у политику, али они који доносе битне одлуке треба да наставе овај пројекат.

Приноси са већине усева у Србији, нажалост, још увелико зависе од времена. Зато се од нове Владе очекује да један од приоритета буде и изградња канала којима би вода стигла и до 96 процената њива у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво