Читај ми!

Случај "Политика" - (пре)познати купци!

Александар Вучић оптужио лидера ДС Бориса Тадића и потпредседника те странке Душана Петровића да стоје иза "криминалне и скандалозне продаје" 50 одсто акција листа Политика. Агенција за борбу против корупције за промену власништа у "Политици" сазнала из медија.

Вршилац дужности председника Српске напредне странке Александар Вучић оптужио је лидера Демократске странке Бориса Тадића и потпредседника те странке Душана Петровића да стоје иза "криминалне и скандалозне продаје" 50 одсто акција листа Политика.

"На њих двојицу тренутно мислим, а ко је још умешан од људи из ДС-а истрага ће показати", рекао је Вучић на конференцији за новинаре на којој се обратио и потомак оснивача Политике Дарко Рибникар.

Вучић је рекао да СНС већ има налазе одређених државних органа у вези са продајом Политике и да су сви државни органи у поседу тих информација, као што то "знају и сви у Србији".

"То се десило и са Новостима, чекајте да се појави на Агенцији за привредне регистре. Исти људи и иста фирма обављали су исту трансакцију са продајом 50 одсто акција Новости. Како чујем обављали, а плашим се и обавили, али и то ће надлежни органи веома брзо испитати", рекао је Вучић.

Према његовим речима, иза куповине 50 одсто акција Политике крије се фирма "Фармаком", њен генерални директор у Москви Милан Баришић и Урош Стефановић, генерални директор Ист медија групе који је запослен и у "Фармакому".

"То је урађено по директном налогу врха ДС-а. Ту ћете имати више признања лица која су у самом процесу учествовала. Ту неће бити игре и пардона, криминал се неће толерисати у овој земљи, макар га обављала било која политичка партија", рекао је он.

Недопустив скандал 

Вучић је рекао да је посебна прича начин на који су плаћене акције, да је "Фармаком", према информацијама државних органа дужан између 370 и 380 милиона евра и да је та фирма узимала кредит од свих банака под контролом ДС-а.

"Из тих државних пара куповано је нешто што је требало да буде партијска прћија. Пред крај августа биће одговорено на сва питања", рекао је Вучић.

Лидер СНС-а је рекао да ће државни органи у најкраћем року, одмах по формирању Владе, предузети све неопходне мере у испитивању "највећег скандала" и "разбојничке отимачине државне имовине", као и "уништавања више дневних листова у Србији" по директном политичком налогу.

Он је рекао да са одушевљењем прихвата идеју ДС-а да се испитају сви наводи о промени власништва у Политици и додао да је ДС мислио да ће контролом свих осталих медија умети да сакрије "разбојничко дело отимања Политике".

Додао је да се дугорочно потпуно слаже са идејом повлачења државе из власништва у медијима и да подржава препоруке ЕУ на ту тему.

Дарко Рибникар рекао је да је продаја акција Политике скандал који је недопустив и да се ради о "гангстерају невиђене врсте" који не може да се оправда ни на који начин. "Ја подржавам СНС да се испита све у вези са продајом Политике", рекао је он.

Јавност треба да зна ко су власници медија

Агенције за борбу против корупције је за промену власништа у "Политици" сазнала из медија и, на основу тих информација, не види елементе за поступање, изјавила је диркторка Агенције Зорана Марковић. Ипак, Марковићева истиче да је транспарентно власништво над медијима један од важних циљева стратегије за борбу против корупције, која је у припреми, а помиње се и у постојећој стратегији.

Директорка Агенције је навела и да не види ниједан разлог зашто у Србији представници компанија не изађу и на конференцији за новинаре обелодане своју трансакцију.

Директор Пореске управе Србије Драгутин Радосављевић рекао да Пореска управа Србије (ПУ) да купца удела у листу "Политика", "Ист медија групе", још није добила пријаву за опорезивање на капиталну добит".

У тој државној институцији наглашавају да у складу са Законом о порезу на добит јавних лица, без обзира да ли је реч о домаћем правном лицу или не, оно је у обавези да поднесе пореску пријаву и да у случају да не постоји основ за наплату пореза, то и наведе.

Могуће је, нагашавају у ПУ, да је он већ порески обвезник у некој другој земљи и да у складу са Међународним уговором о избегавању двоструког опорезивања, оно нема ту обавезу у Србији. Колико је познато, Србија има угвоор са Русијом о избегавању двоструког опорезивања.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво