"Политика" мења власника!

Компанија "Ист медија груп", регистрована у Русији, од јуче је нови власник 50 одсто компаније "Политика новине и Магазини". Свој удео у компанији продао немачки ВАЦ. Имућни бизнисмен Мирослав Богићевић, један од финансијера ДС-а, повезан са "Ист медија групом", саопштио УНС.

Нови власник 50 одсто компаније "Политика новине и Магазини" (ПНМ) је компанија "Ист медија груп" која је регистрована у Москви. "Ист медија груп" јуче је купила 50 одсто власништва ПНМ-а које је до сада држала медијска групација ВАЦ.

Власник преосталих 50 одсто и даље је "Политика - Акционарско друштво за новинско-издавачку и графичку делатност".

Немачки ВАЦ је почетком априла понудио држави да откупи њихових 50 одсто власништва у Политици за износ од 4,7 милиона евра уз преузимање "одређених обавеза" које нису биле прецизиране.

ВАЦ је још пре две године најавио повлачење из Југоисточне Европе, а до сада су већ продали своје компаније у Македонији и Бугарској.

Да је нови купац изненађење показује чињеница да нико из управе Политике није имао коментар. У Министарству културе РТС-у је речено да то није њихова надлежност, а заступник државног капитала у Политици Јован Симић, који је тренутно на одмору у иностранству, рекао је да није обавештен о промени власничке структуре.

Како јавља дописник агенције Бета из Москве, стопроцентни власник "Ист медија групе" је Александар Трбовић. Та фирма регистрована је 12. јануара ове године, са оснивачким капиталом од 10.000 рубаља, односно 250 евра. Извори упућени у медијску ситуацију у Русији рекли су агенцији Бета да је та фирма потпуно непозната и да нема никаквог утицаја у Русији.

Поводом промене власништва Политике огласили су се СНС и УРС (погледајте антерфиле) и један од прозваних потпредседник ДС-а Душан Петровић. 

"Инсинуације Српске напредне странке о мом учешћу у промени сувласништва у новинској кући 'Политика' а.д. су потпуне неистине и није вредно потрошити ниједну реч на даљи коментар", рекао је Петровић.

Демократска странка у саопштењу објављеном на њиховом сајту демантује и снажно осуђује данашње оптужбе СНС-а и УРС-а да ДС и њени функционери стоје иза промене власништва Политике.

"Владајућа већина која се ових дана формира и која претендује да управља Србијом, континуирано и пре ступања на дужност покушава да обманом грађана Србије и скоро свакодневним нападима на ДС направи одступницу за евентуалне политичке неуспехе са којима ће се суочити након формирања Владе Србије јер се тек сада суочавају са свом комплексношћу ситуације у којој се Србија данас налази" саопштио је ДС.

Како се наводи, приказујући економску ситуацију и параметре значајно лошијим него што јесу, срамним оптужбама да ДС покушава да угуши слободу медија у Србији, Млађан Динкић који је главни креатор економске политике Србије у последњих 12 година, творац и аутор Закона о информисању и СНС чији је в.д. председника био аутор озлоглашеног и недемократског Закона о информисању, данас оптужују Демократску странку да са тајкунима гуши слободу медија.

"Данашњи наводи и оптужбе СНС-а и УРС-а су опасни по демократију у Србији и веома индикативни, посебно имајући у виду чињеницу да су највећи тајкуни утицали да се оваква парламентарна већина и формира", наводи се у саопштењу.

Oгласило се и Удружење новинара Србије наводећи да је запрепашћено сазнањем да је најстарији дневни лист у Србији "кришом и преко ноћи променио власника".

"Иза леђа јавности, удео немачког ВАЦ-а у власништву 'Политике' од педесет посто продат је до сада потпуно непознатој фирми 'Ист медија груп' са седиштем у Москви, чији је директор извесни Урош Стефановић", наводи се у саопштењу УНС-a.

УНС наводи да је "Политика" важна српска институција о чијој судбини је држава преузимала бригу и на тај начин што је задржала половину власништва, "златну акцију" у уређивачким и издавачким пословима и право прече куповине у случају продаје ВАЦ-овог дела.

У том удружењу захтевају да одлазећа Влада Србије, премијер Мирко Цветковић и министар културе Предраг Марковић, као и заменик премијера Ивица Дачић, подробно обавесте јавност о свим околностима те, како кажу, скандалозне трансакције.

Према сазнању УНС-а, имућни бизнисмен Мирослав Богићевић, један од финансијера Демократске странке, повезан је са Ист медија групом, а месецима је наговештавано да ће управо он финансирати куповину "Политике", посредством "Курира" или на други начин.

УНС тражи да Цветковић, Марковић и Дачић хитно одговоре да ли су утврдили ко је коначни власник "Ист медија групе" и одакле потиче новац за ову куповину.

У том удружењу од власти траже и одговоре на питања шта је са правом прече куповине које је имала држава, као и којом брзином је антимонополска комисија издала решење којим је одобрена куповина.

Нека од питања које је поставио УНС су и да ли је Управа за спречавање прања новца проверила порекло капитала, затим ко је дао покриће за кредит којим је купљена "Политика", као и да ли је истина да је реч о трансакцији вреднијој од десет милиона евра.

УНС пита и шта је разлог експресног уписа новог власника "Политике" у Агенцији за привредне регистре (АПР), што се догодило јуче, односно истог дана када је захтев поднесен, као и да ли је тачно да је адвокатица "Ист медија групе" бивша заменица директора АПР.

Из тог удружења подсећају и нову власт да се коалиционим споразумом обавезала да ће "у потпуности обезбедити јавност и транспарентност власничке структуре у медијима".

број коментара 18 Пошаљи коментар
(среда, 18. јул 2012, 14:20) - anonymous [нерегистровани]

Odoh Ja

Znamo li ko su vlasnici drugih medija, i štampanih i televizijskih, jedino za RTS znamo da je Javni servis gradjana Srbije.Konačno zakonom se mora urediti javnost vlasništva nad medijima u Srbiji. Zašto toliko misterije. Može li kod nas nešto normalno da se zna o vlasništvu kao svuda u razvienim zemljama Zapada. Izgleda da ne može a puna su nam usta evropskih vrednosti.E muka mi je više od svega i odoh u EU sam i bez ulaska Srbije u njoj, da se barem nadišem zakonitosti pa makar i prao čaše po restoranima.

(среда, 18. јул 2012, 12:52) - Potomak [нерегистровани]

Re Koje je prvi

Prvu privatizaciju je zavrsila vlada Zorana Djindjica.

(среда, 18. јул 2012, 11:57) - anonymous [нерегистровани]

Prava adresa

Svi se nešto čude i vrište, a koliko se ja razumem u kapitalizam(koga smo hteli sami)prethodni vlasnik je mogao da proda svoj udeo u "Politici" kome hoće i najverovatnije onome ko plaća više. Ono što je nedopustivo što nije objavljen tender za tu prodaju, valjda je to kod nas tako po našem zakonu.Nemoguće je da "tehnička" vlada( pecdeset posto je vlasništvo države) nije bila upoznata sa ovim i prava adresa od koje se treba tražiti odgovor i podgovornost ako je ima upravo Vlada Srbije.

(среда, 18. јул 2012, 07:14) - anonymous [нерегистровани]

...

Da, riba smrdi od glave ali se nazalost cisti od repa...

(среда, 18. јул 2012, 00:25) - anonymous [нерегистровани]

Eee moj narode srpski!

Tesko Vama a i meni sa Vama. Mi smo jedna drzava sastavljena i vodjena glupostima i neverovatnim mizerijama. Ja se posle toliko godina provedenih u Australiji vracam u Srbiju kao penzioner i sta sam sve doziveo pripremajuci se za taj dolazak od naseg Konzulata u Australiji za zivota vecih gluposti nisam ni video ni cuo a neverujem da ih i u jednoj Africkoj ili bilo kojoj zemlji na svetu ima??? Neverovatne gluposti i peripetije da kada bih Vam sve ispisao trebala bi mi jedna debela knjiga! Zato se ne cudite sto se sve ovo desava u nasoj zemlji Srbiji. Riba ne smdrdi od repa vec od glave. U Srbiji ima pametnih ljudi ali zasto taj pametni narod nece da se upusta u politiku vidjenja zemlje neznam? U tome je nasa tragedija i zato ovako zivimo. Za sve to narod je najmanje kriv.

(уторак, 17. јул 2012, 23:44) - anonymous [нерегистровани]

Bezobrazluk

Ovo je stvarno prevršilo svaki meru. Najstariju srpsku novinu kupuju neki Trbović i neki nejaki Uroš, a iz firme koja je registrovana u Moskvi, za koju niko u Rusiji nije čuo. Ovi domaći prozvani se prave Englezi. Rukovodstvo Politike je bez komentara iz DS ka
žu nismo mi. Ne nego sam ja. Koga bre folirate sa tim Trbovicem i tim Urosem. U koju EU ste vi hteli da nas vodite. Kako vas bre nije sramota. Milošević je bio pošteniji od vas, dovodio je razne Žike i Struje i smenjivao ih, ali se nije krio.

(уторак, 17. јул 2012, 20:40) - anonymous [нерегистровани]

Sramota

Pa dokle više...Svaka čast RTS-u koji je sve ovo objavio...Nadam se da se neće završiti samo na ovoj vesti..

(уторак, 17. јул 2012, 20:23) - anonymous [нерегистровани]

Ре: Руска Реч

Ама прочитај прво текст. Ако су Урош Стефановић и Александар Трбовић Руси, онда сам и ја. Шта нисте никада чули за српске медијске магнате Уроша и А. Трбовића?

(уторак, 17. јул 2012, 18:58) - anonymous [нерегистровани]

Руска Реч

То објашњава и нови Политикин додатак "Руска Реч". Разочаран сам, нећу више ни Забавник да купујем.

(уторак, 17. јул 2012, 18:34) - Perkunic [нерегистровани]

Opozicija

DS-u nikako nece pomoci to sto ce drzati stampane medije,bar ove koji su kod nas u opticaju...Mislim da vlast treba da razmislja o osnivanju novih medija na nasim prostorima,a opoziciji ostaviti da koristi sve one koje je nekada koristio i Slobodan Milosevic...