Читај ми!

Николић одликовао Шојгуа

Указом председника Србије одликовани Сергеј Шојгу и Жан Пјер Вернеј. Председник Томислав Николић одликовао Шојгуа за нарочите заслуге у развијању међународних односа и пријатељства народа Србије и Русије, а Вернеја, за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа народа Србије и Француске, саопштила Прес служба председника Србије.

Председник Србије Томислав Николић донео је указ о одликовању Сергеја Шојгуа за нарочите заслуге у развијању међународних односа и пријатељства народа Србије и Русије и Жана Пјера Вернеју, за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа народа Србије и Француске.

Како се наводи у саопштењу председникове Прес службе, Николић је донео Указ о додели Ордена српске заставе првог степена руском држављанину, губернатору Московске области, Сергеју Кужугетовичу Шојгуу и Указ о додели Ордена српске заставе трећег степена, француском држављанину Жан Пјер Вернеју.

Како се наводи, Сергеј Шојгу, губернатор Московске области и донедавно министар за послове цивилне заштите, ванредне ситуације и отклањање последица елементарних непогода Руске Федерације, као и дугогодишњи копредседник Међувладиног комитета за трговину, економску и научно техничку сарадњу између Србије и Русије, својим професионалним залагањем је дао изузетан допринос унапређењу укупних билатералних односа, посебно развоја економско - трговинске сарадње Србије и Русије.

Посебно је важно истаћи његов лични допринос напорима да се заштити и пружи свестрана материјална помоћ и подршка српском народу на Косову и Метохији, као и у реализацији помоћи и сарадњи са Србијом у области ванредних ситуација као што су поплаве и пожари, наводи се у саопштењу.

"Одликовање господина Шојгуа представља знак захвалности и признања Србије за његову вишегодишњу посвећеност развоју сарадње наших двеју земаља, као и за све што је учинио за добробит наших грађана", пише у саопштењу.

Наводи се да је Томислав Николић, на предлог Матице исељеника Србије, донео Указ о додели одликовања, Ордена српске заставе трећег степена, француском држављанину Жан Пјер Вернеју.

Жан Пјер Вернеј је, како пише у саопштењу, више од 30 година посветио неговању традиција Првог светског рата и сећању на ослободилачке ратове Србије 1912 - 1918. године.

Од 2005. године је извршни директор Војног музеја у граду Мо, који је у потпуности посвећен Великом рату (израз којим се пре отпочињања Другог светског рата означавао Први светски рат) и у којем је на најбољи начин представљено учешће Србије у Првом светском рату, наводи се у саопштењу Прес службе председника Србије.

Како се додаје, у својству личног секретара тадашњег председника Француске Жака Ширака и функционера Министарства одбране Француске, улагао је велике напоре да се Србија прикаже у позитивном светлу, истицао и бранио старо пријатељство српског и француског народа.

У више наврата је био заслужан и лично дао велики допринос богаћењу фондова историјских музеја у Србији и у Француској, као и промоцији Србије приликом манифестација и изложби које су се бавиле Првим светским ратом, пише у саопштењу.

"Додела одликовања Жан Пјер Вернеју представља одавање поштовања за посвећеност очувању и грађењу позиције Србије, као и неговање позитивних пријатељских осећања према српском народу у Француској", наводи се у саопштењу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво