Читај ми!

У славу српских Хериотера

Неколико српских дечака у време Првог светског рата послато је у Единбург на школовање. Тамо су заволели рагби и 1918. одиграли прву утакмицу под именом Србија. У Београду се одржава међународни турнир на коме ће играти и данашњи рагбисти школе "Џорџ Хериотс", коју су похађали српски дечаци.

Почетком године у емисији "Око магазин" на РТС-у емитована је прича о српским дечацима који су за време Првог светског рата послати у Единбург, у Велику Британију, на школовање. Тамо су заволели рагби и 1918. одиграли прву међународну рагби утакмицу под именом Србија.

Можда би прича о томе била важна само за спортске анале, да у њој нема пуно историје. Дечаци су до Шкотске стигли повлачећи се пешке преко Албаније.

Према подацима школе "Џорџ Хериотс" у Единбургу, српски дечаци су били одлични играчи. Фрејзер Сим, архивар школе Џорџ Хериотс, каже да је то био рагби на највишем нивоу.

Прича о српским Хериотерима, много је значила рагбистима у Србији, па је рагби клуб "Победник" ступио у контакт са школом "Џорџ Хериотс" како би одиграли пријатељску утакмицу читав век касније.

Марко Јовановић из рагби клуба "Победник" каже да су веома расположени. "Долази велика група из Хериотса и медијско интересовање у Единбургу за ту причу је велико", каже Јовановић.

Подршку им даје Марк Барет, Британац који ради у Србији на послу који са рагбијем нема пуно везе. Бивши рагбиста и тренер каже да је било тешко организовати турнир, јер је рагби и даље мали спорт у Србији.

Како је све кренуло причом о утакмици од пре 100 година, и сам турнир имаће емотивну ноту. "Уз људе који сада играју у Хериотсу биће ту и потомци дечака који су били у Шкотској до 1919. и они ће предавати пехаре и награде", наводи рагби тренер Марк Барет.

На рагби теренима у Железнику за викенд, одиграће се, кажу, најмасовнији рагби турнир икада одржан у Србији, са 20 тимова из осам земаља. То је идеалан крај приче дуге цео век, а учесници се надају да ће бити нови почетак за рагби у Србији.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво