Читај ми!

Забрањен геј перформанс у Крагујевцу

Геј стејт алијанса оптужила градоначелника Крагујевца да је забранио одржавање перформанса те организације. У Градској управи кажу да скуп није забрањен, већ да није дата сагласност за његово одржавање, због опасности по безбедност учесника.

Геј стрејт алијанса (ГСА) саопштила је да су градска управа и Савет за безбедност Крагујевца забранили перформанс те организације - "Демонстрација картонских ЛГБТ лутака".

Алијанса је навела да је у петак, 15. јуна, тражила одоборење за одржавање скупа, али да је јутрос обавештена да је у понедељак, 18. јуна, за исту локацију и за исто време одобрење тражио и извесни "Покрет поносних Крагујевчана".

"За Геј стрејт алијансу је потпуно јасно да Крагујевац, супротно тврдњама његовог градоначелника Верољуба Стевановића и локалног савета, није безбедан град за његове становнике и госте", наводи се у саопштењу.

Савет за безбедност Крагујевца којим је председавао Стевановић, одлучио је јуче да би истовремено одржавање скупова две организације које имају супротне ставове и уверења угрозило "углед Крагујевца као једног од најбезбеднијих градова у Србији" и да је зато савет одлучио да се не одобре оба скупа.

Перформанс је требало да буде одржан у оквиру пројекта "Заједно за једнакост ЛГБТ особа".

"Иако је и тај догађај ГСА благовремено пријавила полицији и граду претходно се распитавши за прописе и неопходну документацију, активистима ГСА је тек на лицу места пола сата пре одржавања скупа од стране комуналног инспектора саопштено да недостаје одређени документ без којег није могуће одржати скуп", навела је Алијанса.

Информативна служба Града, саопштила је да је постојање безбедносног ризика за одржавање промотивних активности Геј стрејт алијансе и Покрета поносних Крагујевчана, истог дана на истом месту, једини су разлог за одлуку да се у интересу организатора, не омогући заузеће јавне површине за организацију преформанса та два удружења.

Осим тога не постоји ниједан други разлог да град Крагујевац одмаже промоцију пројекта ''Заједно за једнакост ЛГБТ особа''.

У Геј стрејт алијанси кажу да са надају да ће Крагујевчани у догледно време добити власт спремну да заштити своје грађане и госте у складу са законима и у духу толеранције и која се неће уплашити и поклекнути пред шачицом хулигана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво