Читај ми!

Решења теста из математике

Oсмаци полагали завршни испит из математике. Решења теста објављена на сајту РТС-а. Министар просвете Жарко Обрадовић извукао комбинацију број један за полагање теста.

 

9.47 - Министар Жарко Обрадовић у директном преносу на РТС-у извукао комбинацију под редним бројем један.  

Будући средњошколци полагали су тест из математике, чиме су завршили обавезни завршни испит, малу матуру, који се вреднује приликом уписа у средњу школу.

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић је у директном преносу на Првом програму РТС-а и Првом програму Радио Београда извукао комбинацију за полагање теста из математике под редним бројем један.

Министар Oбрадовић, који је посетио Основну школу "Јован Миодраговић", рекао је да је задовољан тиме како је прошло полагање мале матуре, а посебно га радује то што осмаци имају јасне жеље и амбиције о томе које средње школе намеравају да упишу.

Обрадовић је подсетио да ће се следеће године мала матура полагати уз још већи број непознатих задатака који ће чинити 75 одсто теста, а 2014. биће уведен и трећи тест са питањима из историје, географије, физике и биологије.

"Циљ је да се деца науче како да размишљају и решавају проблеме", рекао је Обрадовић.  

Решења задатака објављена су на сајту Министарства просвете www.upis.mpn.gov.rs и на сајту РТС-а. 

Прелиминарни резултати мале матуре биће познати 21. јуна. 

Ђаци осмог разреда јуче су почели полагање мале матуре, решавањем теста из српског, односно матерњег језика. У Министарству кажу да је тест протекао у реду, а основци да задаци нису били тешки. 

Да ли ће ђаци и уписати жељену школу зависиће од успеха који су показали током школовања и на малој матури. У Министарству кажу да је немогуће да ико буде оштећен, јер ученици имају и право жалбе.

Ове године је контрола строжа у односу на претходне године. Уведени су и супервизори, који надзиру наставнике који прегледају радове.

Први пут, резултати завршног испита за основце неће се објављивати на сајту школе, улазним вратима нити огласним таблама.

Резултате ће моћи да виде ђаци, родитељи или старатељи.

Осми разред завршило је 78.004 ученика, а у средњим школама има 83.335 слободних места.

Број коментара 183

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво