Читај ми!

Годишњица убиства Милана Пантића

Поменом на гробљу и полагањем цвећа и венаца на спомен плочу на месту убиства, обележена годишњица убиства новинара Милана Пантића. Андрији Игићу додељена награда за новинарску храброст.

Годишњица убиства новинара Милана Пантића обележена је у Јагодини поменом на гробљу, полагањем цвећа и венаца на спомен плочу на месту убиства и бисту на тргу Милана Пантића и доделом награде за новинарску храброст.

Помену поводом 11 година од убиства дописника Вечерњих новости Милана Пантића присуствовала је породица, пријатељи и колеге новинари из Јагодине и представници новинарских удружења у Србији.

Они су положили цвеће на спомен плочу на месту убиства Милана Пантића, које ни данас није разрешено.

Представници Удружења новинара Србије и Независног удружења новинара Србије, Вечерњих новости и града Јагодине положили су венце на бисту Милана Пантића која се налази на истоименом тргу у близини зграде у којој је Пантић живео и испред које је убијен.

Председница УНС-а Љиљана Смајловић рекла је да се новинари неће помирити са тиме што Пантићеве убице и налогодавци тог злочина нису пронађени.

"Његове убице морају да буду пронађене иначе ће Србија увек остати земља у којој се некажњено новинари убијају", рекла је председница УНС-а.

Помоћник главног уредника Вечерњих новости Милош Антић рекао је да је поразна чињеница што држава ни после 11 година од мучког убиства Милана Пантића, 13 година од ликвидације Славка Ћурувије и 18 година од мистериозног смакнућа Даде Вујасиновић, не води ни један судски спор против убица новинара.

"За једно демократско друштво превише је, па да се макар само сумња да су политичко-полицијски, мафијашко-тајкунски кругови који и те како имају удела у убиству наших колега, и даље толико моћни да спречавају истрагу и правосуђе да пред лице правде изведу оне који су подигли руку на наше колеге", рекао је Антић.

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић рекао је да се у откривању убица и налогодаваца не ради о недостатку доказа, већ да је реч о "недостатку политичке воље да се задре у мрачне одаје система које дозвољавају да и данас по Србији убице новинара слободно шетају".

"Ми нећемо одустати све док не откријемо убице Милана Пантића, Славка Ћурувије, Даде Вујасиновић", рекао је Обрадовић. 

Градоначелник Јагодине Ратко Стевановић је, у име Скупштине града, замолио све органе који раде на расветљавању овог убиства да уложе све напоре и најзад кажу ко је убио Милана Пантића.

Милан Пантић је убијен 11. јуна 2001. године "ударцима тупим предметом у главу", у улазу зграде у којој је живео са породицом, док се рано ујутро враћао из продавнице. Убице и налогодавци злочина још нису нађени.

Непосредно пре убиства Пантић је у Вечерњим новостима писао о везама људи из политичког и привредног живота Поморавског округа са људима из криминогене средине.

Додељена награда за новинарску изузетност

У знак сећања на Пантића установљена је награда за новинарску храброст коју је ове године добио дописник Радио телевизије Србије са Косова Андрија Игић.

Њему је повељу уручио син Милана Пантића Немања који је такође новинар и запослен је у Вечерњим новостима.

Андрија Игић је изјавио да је част бити добитник награде која носи име колеге који није мртав, јер његово дело постоји и живи међу нама.

"Оно што је он оставио, принципе борбе за правду и истину, борбе против корупције и криминала, говоре да је он био новинар, да је хтео јавности да каже оно што се дешава", рекао је Игић.

Игићу је припала и новчана награда од 150.000 динара. Петочлани жири, који су чинили представници УНС-а, НУНС-а, Вечерњих новости, јагодинског Новог пута и Књижевног клуба "Ђура Јакшић" у Јагодини образложио је да Игић показао изузетну храброст, упорност и високу професионалност у извештавању са Косова и Метохије.

Ову награду су до сада добили новинари Југослав Ћосић, Живојин Ракочевић, Мишо Ристовић, Никола Врзић, Владимир Митрић, Загорка Ускоковић, Драгана Зечевић, Дарко Димитријевић, Бранко Станковић, италијански новинар Рикардо Јакони и Александра Делић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи