Читај ми!

Одлуке о одштети за затворенике Голог отока

Донете прве одлуке о висини накнаде штете за 15 жртава режима које су рехабилитоване од осуда у политичким процесима после Другог светског рата. Право да поднесу захтев за накнаду штете имају све рехабилитоване особе.

Комисија Министарства правде за обештећење донела је одлуке о висини накнаде штете за првих 15 жртава режима које су рехабилитоване од неправедних осуда у политичким процесима после Другог светског рата, рекао је Танјугу Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен.

Комисија је оштећенима, махом затвореницима који су казне служили на Голом отоку, послала споразуме о одштети с предложеним износима на усаглашавање и уколико их прихвате, биће им исплаћено укупно 13,7 милиона динара, објаснио је Хомен и указао да је свих 15 особа рехабилитовано одлукама суда током 2007. године.

Не желећи да открива имена политичких затвореника, Хомен је навео да им се обештећење додељује због дана проведених у затвору и одузимања грађанских права.

Приликом одређивања износа одштете Комисија се руководила решењима која су прихваћена у целом региону, од седам евра по дану проведеном у затвору.

Најнижа одштета износи 266.000 динара и требало би да је добије жена која је годину дана провела на Голом отоку 1950, док је највиша накнада од два милиона динара понуђена политичком затворенику који је у том затвору провео 2.920 дана - од 1949. до 1956.

Право да поднесу захтев за накнаду штете, према речима државног секретара, имају све рехабилитоване особе.

Судови у Србији су за непуних пет година од почетка примене Закона о рехабилитацији, рехабилитовали 1.870 људи, навео је Хомен и напоменуо да је Комисија која је почела рад у фебруару до сада примила 190 захтева за накнаду штете.

Рехабилитација, која је основ за накнаду штете, подразумева поништење судских пресуда којима су жртвама политичког прогона, због неслагања с тадашњим режимом, били одузети част и углед, стицање права на пензијски стаж и месечну новчану накнаду, на здравствену заштиту, на враћање конфисковане имовине или обештећење и право на рехабилитациону накнаду.

Само пред Вишим судом у Београду крајем прошле године било је у раду 307 предмета рехабилитације, а у првих пет месеци ове године примљена су 92.

Пред тим судом воде се поступци за враћање части и угледа кнеза намесника Павла Карађорђевића, генерала Драгољуба Драже Михаиловића, генерала Милана Недића, професора Слободана Јовановића, министра Милана Антића, професора Лазара Марковића.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво