Читај ми!

Патријарх Иринеј у Загребу

Поглавар СПЦ патријарх Иринеј борави у тродневној посети Загребу током које ће се састати са председником Хрватске Ивом Јосиповићем, премијером Зораном Милановићем и кардиналом Јосипом Бозанићем. Посета изражава отвореност вођства СПЦ за дијалог и сарадњу са Католичком црквом, оцењује се у Хрватској.

Патријарх српски Иринеј са члановима Светог архијерејског синода Српске православне цркве, епископима бачким Иринејем, сремским Василијем и шумадијским Јованом, борави у тродневној посети Загребу.

Патријарх Иринеј, чланови Светог архијерејског синода, представници Срба у Хрватској, више министара у влади и дипломатски представници, присуствовали су вечерас свечаној академији којом је званично отворена нова зграда Српске православне опште гимназије "Кантакузине Катарине Бранковић" и духовни центар на брду Свети Дух у западном делу Загреба.

На пријему након академије, домаћин митрополит Јован поздравио је присутне и уручио ордене "Кантакузина Катарина Бранковић" Душану Бајаковићу, генералном директору новосадског предузећа Србијагас и његовом шефу кабинета Драгану Јокићу због помоћи у изградњи и опремању гимназије.

Патријарх Иринеј данас је у храму Светог Преображења Господњег служио литургију уз саслужење свештенства Митрополије загребачко-љубљанске.

У поздравном говору окупљенима у саборном храму Светог Преображења Господњег, на загребачком Цвијетном тргу, митрополит загребачко-љубљански и целе Италије Јован изразио је уверење да је "ова канонска посета не само од историјског значења, већ и посета мира и љубави".

"Чувајте своју веру коју су многи од првих мученика до данас потврдили животом, не само речима и умом, него и у животу", рекао је патријарх Иринеј. Истичући да је дошао на радостан догађај отварања храма и школе на Светом духу, патријарх је рад српске гимназије оценио као "почетак наше бриге за нашу омладину".

"Народ би тиме требало да добије пример како се реч Божја преноси преко школе", рекао је Иринеј.

Патријарх је истакао и јаке духовне везе са Загребом, подсетивши на раније загребачке митрополите Доситеја који је некада, као и он, био владика у Нишу и Дамаскина који је био пореклом из Лесковца, односно са поручја нишке епархије.

На дочеку је, уз свештенство и монаштво епархије, било стотинак верника, међу којима су и председник Српског народног већа Милорад Пуповац и особље амбасаде Србије у Загребу са амбасадором Станимиром Вукићевићем на челу.

Пуповац је посету патријарха Иринеја оценио као "важан знак који треба читати тако да се сви обавезујемо на међусобно поштовање, толеранцију и добробит", истичући да су потребне поруке које ће приближити католике и православне и које ће показати да цркве поштују једна другу.

"Као што смо пре доста година са радошћу, надом и великим очекивањима дочекали патријарха Павла у његовој првој пастирској посети Србима у Хрватској од распада Југославије у рата у Хрватској, тако смо и данас дочекали патријарха Иринеја", рекао је Пуповац.

Вечерас се одржава и свечана академија посвећена отварању нове зграде Српске православне гимназије у Загребу. Ова гимназија ради већ седам година, а интересантно је да је то једина православна гимназија у Српској православној цркви.

Историјска посета

Поглавар СПЦ ће се, током посете Хрватској, сусрести са највишим представницима Католичке цркве и хрватске државе.

Посета се сматра историјском, јер ће се први пут на тако високом нивоу наћи представници православља и хрватског католичанства. Оцењује се да ће то бити снажна порука међунационалног помирења и сарадње.

Састанак са загребачким надбискупом кардиналом Јосипом Бозанићем и Сталним већем хрватске бискупске конференције у седишту Загребачке надбискупије на каптолу, заказан је за петак преподне.

Поглавара СПЦ ће затим примити председник Хрватске Иво Јосиповић у свом кабинету на Пантовчаку, а потом и премијер Зоран Милановић.

У суботу ујутру, како је предвиђено, патријарх Иринеј ће служи ти литургију и освештати капелу посвећену Светом Сави у оквиру комплекса гимназије и духовног центра на брду Свети Дух у западном делу Загреба.

У круговима блиским Католичкој цркви у Хрватској оцењује се да том посетом долази до изражаја отвореност вођства СПЦ за дијалог и сарадњу са Католичком црквом.

Митрополит загребачко-љубљански и целе Италије Јован изјавио је, уочи патријархове посете, да је посебно важно успостављање добрих црквених односа Српске православне цркве и Католичке цркве, које би патријархов долазак у Загреб требало да покрене са мртве тачке после ратних збивања.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво