Читај ми!

Нови бројеви хитних служби

Уместо 92, 93 и 94, од понедељка хитне службе на бројевима 192, 193 и 194. Осим полиције, ватрогасаца и хитне помоћи нове бројеве добили и Служба за обавештавање и узбуњивање, Војна полиција и помоћ на путу АМСС-а.

Житељи Србије ће од понедељка приликом позивања служби хитне помоћи, ватрогасаца и полиције, испред добро познатих двоцифрених бројева 94, 93 и 92, морати да додају јединицу и да у хитним ситуацијима окрећу 192, 193 и 194.

Према новом плану нумерације који почиње да се примењује од 21. маја, кратки кодови моћи ће да садрже најмање три, а највише шест цифара.

По новом систему број полиције ће бити 192, ватрогасаца 193, хитне помоћи 194, војне хитне помоћи 1976, службе за обавештавање и узбуњивање 1985, помоћи на путу 1987 и војне полиције 19860.

Републичка агенција за електронске комуникације (Рател) постигла је договор са сва три оператора - Телекомом, Теленором и Випом да до краја године буде остављена могућност паралелног позивања нових и старих бројева, како не би дошло до нежељених ситуација.

План нумерације усклађен је са Законом о електронским комуникацијама, Међународном телекомуникационом унијом, али и европским стандардима, рекао је директор Ратела Милан Јанковић.

Рател је тај план усвојио априла 2011, а ступио је на снагу 21. маја исте године, па су грађани могли у том једногодишњем прелазном периоду да позивају троцифрене бројеве.

Директор Јанковић је навео и да ће после формирања Службе за хитне интервенције 112, она објединити полицију, хитну помоћ и ватрогасну службу, па ће на крају остати само тај троцифрени број додељен Сектору за ванредне ситуације, које се налази у оквиру Министарства унутрашњих послова.

Разлог за ову измену је чињеница да савремени, смарт мобилни телефони не подржавају бирање двоцифрених бројева, па са њих у Београду није могуће позвати само 92 него 011 92.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво