Читај ми!

Пораст насиља према ЛГБТ популацији

У извештају Геј стрејт алијансе, о стању људских права ЛГБТ популацији у Србији, наводи се да је, у прошлој години, забележен пораст насиља и дискриминације према тој популацији. Србија има адекватан правни оквир за борбу против тих појава иако постоје проблеми у његовој примени, наводи ГСА.

У прошлој години забележен је пораст насиља и дискриминације према ЛГБТ популацији у Србији, наводи се у извештају о статусу људских права те популације који је данас представила Геј стрејт алијанса (ГСА) и додаје да Србија има адекватан правни оквир за борбу против насиља и дискриминације иако постоје проблеми у његовој примени.

У извештају, који је представљен у Скупштини Београда, оцењено је да раст случајева насиља и дискриманације није драстичан, али да је у 2011. години за око 30 одсто било више слчајева покушаја или извршења физичког насиља, односно напада по основу стварне или претпостављене сексулане оријентације у односу на 2010. годину.

Правна служба ГСА, наводи се у извештају, прошле године покренула је 12 нових поступака пред правосудним органима, од којих су два случаја опште дискриминације ЛГБТ особа, а воде се против лидера Јединствене Србије Драгана Марковића и Небојше Бакареца из Демократске странке Србије.

У извештају је оцењено да још увек постоји висок степен хомофобије у друштву, као и да је и даље приметан говор мржње према ЛГБТ популацији на друштвеним мрежама и јавном простору.

Такође, у извештају је наведено да је у мапи, коју је израдила ИЛГА Европе, кровна ЛГБТ организацију у Европи, а која садржи оцене законске регулативе која се тиче ЛГБТ особа, Србија добила оцену шест и налази се у истој групи са Француском, Бугарском, Румунијом и Албанијом.

Највишу оцену 21 добила је Велика Британија, 20 имају Немачка и Шпанија, док су најлошије оцењене Италија и Пољска са 2,5 и два. Међутим, има и оних који имају минус оцене - Монако, Сан Марино и Турска минус три, а Русија, Украјина и Македонија минус четири.

У извештају се истиче да је правосудни систем Србије у 2011. години био ефикаснији него раније и у процесуирању случајева против лидера и чланова "десничарских, екстремистичких организација" "Образ" и СНП "1389" због дискриминације ЛГБТ популације и спречавању одржавања Параде поноса 2009. и 2010. године.

Наводећи да Србија има адекватан правни оквир за борбу против насиља и дискриминације иако постоје проблеми у његовој примени, указује се и да су прошле године усвојена још два нова закона значајна за ЛГБТ популацију - Закон о младима, који садржи антидискриминативне одредбе и измена Закона о здравственом осигурању, којим је омогућена промена пола о трошку државе.

"Град Београд и градске институције су у 2011. години уврстиле ЛГБТ права и безбедност те популације међу области којима је потребно посветити пажњу. Радна група за утврђивање приоритета безбедности људи и имовине у Београду, коју је након Параде поноса 2010. године основала Скупштина града Београда, донела је препоруке за мере које је потребно предузети да би се побољшао квалитет безбедности у Београду", наведено је у извештају.

У извештају се наглашава да су градоначелник Београда Драган Ђилас и градска управа обезбедили услове за отварање Сигурног простора за жртве насиља по основу сексуалне оријентације и родног идентитета.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво