"Лечење" као увреда

Наука хомосексуализам одавно не третира као болест, али у Србији више од две године ради Центар за лечење хомосексуализма. Центар и даље нема дозволу за рад, али у Министарству здравља кажу да могу да реагују тек када грађани то пријаве. ЛГБТ организације траже извињење због увреде.

У Србији више од две године ради Центар за лечење хомосексуализма. Ту се хомосексуализам третира као болест, иако то за научну заједницу одавно није. Тако идеја о лечењу представља дискриминацију.

Министарство здравља саопштава да директор центра Мирољуб Петровић и даље нема дозволу за рад, али да могу да реагују тек када грађани то пријаве. Министарство је, ипак, све информације у вези са Центром, доставило полицији.

"Лечење" у том Центру је бесплатно, траје од једног до неколико третмана.

"Људима који се јаве и имају тај проблем ми објаснимо да треба да се склањају од лошег друштва. Као кад причамо са коцкарима онима који су зависни од простируције, наркоманије. Објаснимо им како функционишу мождане ћелије, како се формирају навике", рекао је Мирољуб Петровић из Центра за лечење хомосексуализма.

Према његовим речима, углавном се јављају млађи људи до 30 година, а има и дечака од 14, 15 или 16 година,

Хомосексуализам је још 1963. године скинут са листе болести Светске здравствене организације.

"У науци не можемо да гласамо. Тако је скинут из биологије концепт стварања, сада се учи еволуција, научници су људи који раде за новац", навео је Петровић.

Међутим, центар више од две године ради без дозволе, коју никада није ни тражио.

Снежана Пантић Аксентијевић из Министарства здравља објашњава да установе које нису регистроване у лекарској комори, а ова установа није, не спадају у домен рада Министарства.

"Свакако Министарство здравља ће реаговати уколико за то буде било потребе и уколико то неко буде захтевао", навела је Снежана Пантић Аксентијевић.

Оснивач тврди да му дозвола није потребна, јер је његов центар део Центра за природњачке студије, који је регистрован у САД.

Због Петровићевих изјава да је хомосексуализам болест, ЛГБТ организације жалиле су се повереници за заштиту равноправности. Она је оценила да јесте реч о дискриминацији и говору мржње и препоручила да се Петровић јавно извини.

Предраг Аздејковић из "Геј стрејт алијансе" каже да је од те одлуке прошло годину дана, али се он није извинио.

"Повереница има могућност да га тужи, али га није тужила, ми смо вршили притисак да она тужи особе који не поштују њене одлуке, али до тога још увек није дошло што показује државну политику, где имамо Закон против дискриминације али га ретко ко примењује", навео је Аздејковић.

Док се то не промени, Центар у Нушићевој месечно посети највише троје људи. Ни Петровић не зна да ли се неко преобрати у хетеросексуалце, јер се они који дођу, ретко јаве поново.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи