Читај ми!

Прва соларна електрана

Србија добија прве приватне соларне електране. Драгољуб Петровић из Блаца уложио је 30.000 евра у изградњу прве електране. У међувремену планира постављање нових панела како би повећао производњу, а тиме и приходе.

Сунчеву енергију појединци у Србији до сада су углавном користили за кућне потребе, како би смањили рачун за струју. Међутим, од како је поједностављен поступак добијања дозвола, неки су у овом извору обновљиве енергије препознали шансу за зараду, па су почели градњу првих приватних соларних електрана.

Драгољуб Петровић, ТВ механичар из Блаца, уштеђевину од 30.000 евра, коју је, како каже, зарадио радећи у ТВ сервису 20 година, уложио је у изградњу прве соларне електране у Србији.

Петровић каже да је све једноставно и брзо завршио. У општини је за месец дана прибавио све неопходне дозволе, највише времена требало му је да пољопривредно земљиште претвори у грађевинско. На интернету је нашао најповољнијег извођача радова и наручио опрему из Словеније. Све је завршио за шест месеци.

"Склопио сам уговор с ЕПС-ом на 12 година. Они ми плаћају струју 20 евро центи по киловату. За месец дана рада имам добит око 400 евра", каже Петровић.

Струја се производи све док има дневног светла, а осим надгледања путем интернета и обиласка електране никакав рад није потребан тако да и даље може да се бави послом који је и до сада радио у ТВ сервису.

Драгољуб Петровић очекује да му се уложених 30.000 евра врати за шест година, а у међувремену планира постављање нових панела како би повећао производњу, а тиме и приходе.

Председник Управног одбора ЕПС-а Аца Марковић каже да је правац изградње соларних електрана правац будућности.

"Захваљујући технологији, знању људи, имамо прилику да пламениту сунчеву енергију преведемо у племениту електричну енергију, која има широку употребу", каже Марковић.

У Електропривреди Србије се надају да ће бити и други следити тај пример. За сада, како сазнајемо, Петровићев пример следе двојица пољопривредника из околине Ниша и један из села код Куршумлије, који су почели градњу соларних електрана.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво