Читај ми!

Да ли су радници озрачени у "Винчи"?

Група радника "Нуклеарних објеката Србије" тврди да је озрачена у кругу Института "Винча" и да је зрачење изнад одобрених вредности. Руковоство предузећа негира тврдње. У Агенцији за заштиту од јонизујућих зрачења кажу да здравље радника није нарушено.

После инцидента у кругу Института "Винча", група радника "Нуклеарних објеката Србије" тврди да су озрачени и да је зрачење изнад одобрених вредности. О том случају писмом су обавестили министе науке, животне средине и полиције.

Руковоство предузећа негира тврдње, а у Агенцији за заштиту од јонизујућих зрачења кажу да здравље радника није нарушено.

Инцидент у Нуклеарним објектима догодио се 19. априла, када је из базена вађена радиоактивна шипка, током рада на реактору.

Писмо је потписала директорка сектора за радијациону сигурност Снежана Павловић. Она каже да је у просторији било 5-6 људи, али да немају дозволу да дају изјаве. У Агенцији за јонизујућа зрачења упознати су са садржајем писма.

Директорка Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Мирјана Раденковић рекла је да је достављена информација да је током рада на реактору дошло до нарушавања процедуре и до непотребног озрачивања људи који су радили на реактору у том тренутку.

У Институт "Винча" упућена је инспекција, а директор "Нуклеарних објеката" тврди да је зрачење било уобичајено за тај простор и да нико није угрожен.

Вршилац дужности директора "Нуклеарних објеката Србије" Јагош Раичевић рекао је да нема опасности нити по раднике нити по околину.

"У току операције ни једног тренутка није било губљења контроле ни над којим елементом. На том месту где се изводе експерименти зрачење је толико да чак и када ништа не радите, да читате новине ви ћете ту дозу добити у року од два сата", навео је Раичевић.

Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења потврдила је РТС-у да су дозе зрачења премашиле планиране вредности, али да здравље радника није угрожено.

"Што се тиче озрачивања становништва не треба бринути о томе. Што се тиче било кога у овом тренутку нема опасности јер је то била нека процедура која је трајала и завршила се", навео је Раденковић.

Ипак, Агенција од "Нуклерних објеката" тажи објашњење зашто није пријавила такав експеримент, пошто то налаже процедура.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво