Читај ми!

Отворен аква-парк у Бачком Петровцу

Туристичко-забавни комплекс "Петроленд" отворен у Бачком Петровцу надомак Новог Сада. Оно што га разликује од већине осталих комплекса сличних садржаја је термална вода која се користи у свим базенима и омогућава несметан рад парка током већег дела године.

У Бачком Петровцу отворен је аква-парк "Петроланд", у чију изградњу је словачка компанија "Аква терм инвест" до сада уложила 8,5 милиона евра.

Према речима директора аква-парка Јана Бртке, данас је окончана прва фаза изградње туристичко-рекреативног комплекса, а када за две године буде потпуно завршен у пројекат ће бити инвестирано 22 милиона евра.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић рекао је да је овај пројекат доживео највише оспоравања, опстурукција и кочења од свих инвестиција у Војводини и да му је због тога драго што је данас отворен највећи аква-парк у овом делу Европе.

"Овај пројекат је нова страница у историји војвођанског туризма, јер неће бити страног туристе који дође у Покрајину да не пожели да посети аквапарк у Бачком Петровцу", рекао је Пајтић и додао да пројекат пружа велику шансу развоју сектора услужних делатности.

Оно што разликује аква-парк у Бачком Петровцу од већине осталих комплекса сличних садржаја је термална вода која се користи у свим базенима и омогућава несметан рад парка током већег дела године.

Вода се црпи са дубине од 800 метара и њена температура је око 40 степени целзијусових. У самим базенима вода је расхлађена, а током зимских месеци предвиђено је да буде око 30 степени, што ће омогућити несметано купање, али и загревање ваздуха у специјалном балону.

Посао је у првој фази добило 125 људи, а по окончању последње фазе изградње аква-парка у Бачком Петровцу биће запослено око 500 људи.

Аква-парк налази се на самом уласку у Бачки Петровац, на путу ка Новом Саду, од кога је удаљен 18 километара.

Сада је у функцији шест хектара, а по завршетку треће фазе изградње простираће се на површини од 26 хектара. У парку се тренутно налазе разни тобогани, базени за децу и одрасле, као и дечје игралиште и спортови на песку.

Директор аква-парка је најавио да ће у наредним фазама бити изграђен олимпијски базен, амфитеатар, затворени базени и бунгалови, а током 2013. године планиран је и завршетак изградње хотела.

Сви базени обложени су специјалном подлогом из Италије, која онемогућава присуство бактерије у води која изазива појаву легионарске болести, што је чест случај у оваквим комплексима.

У оквиру комплекса налази се фабрика воде којом се напајају базени и савремен пречистач отпадних вода. Цео систем аква-парка повезан је са централном зградом, у којој се обавља аутоматизована контрола темперетуре и исправности воде у базенима.

Словачко предузеће "Аква терм инвест" специјализовано за хидроградњу до сада је изградило два аква-парка у Европи, а пројектовало је и аква-парк у Бачком Петровцу.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво