Читај ми!

Сећање на жртве геноцида

У Србији обележен Дан сећања на жртве холокауста и геноцида почињеним над Србима, Ромима и Јеврејима за време Другог светског рата.

Србија обележава Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату. Централна церемонија одржана је у комплексу некадашњег нацистичког концлогора "Старо сајмиште" у Београду.

Представници Владе, Војске Србије, СУБНОР-а, преживели заточеници логора, чланови удружења породица пострадалих и Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова положили су венце код споменика "Жртвама геноцида у Другом светском рату".

Пошту жртвама су одали и представници Савеза јеврејских општина Србије и Савета Ромске националне мањине, а присустововали су и представници државе Израел, Немачке и других земаља.

Венац је у име Београда положио градоначелник Драган Ђилас, уз поруку да је најважније да се негују сећања на жртве, као опомену да се такве ствари више никад не догоде.

Ђилас је поновио да је план да се на простору Старог сајмишта изгради меморијални центар као сећање на све жртве у логорима и додао да верује да ће у наредним годинама он бити и готов и да ће тиме, на још достојанственији начин, моћи да буде обележено страдање свих у Другом светском рату.

Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма посвећен је сећању на Србе, Јевреје и Роме страдале у масовним злочинима током Другог светског рата.

Обележава се у спомен на две групе од више од 1.000 заточника усташког логора смрти Јасеновац-Доња Градина у нацистичкој творевини Независној Држави Хрватској који су у ноћи између 21. и 22. априла 1945. године покушали пробој, а од којих се спасило само 118.

У систему јасеновачке "фабрике смрти" ликвидирано је неколико стотина хиљада Срба, 80.000 Рома, 23.000 Јевреја и више хиљада антифашиста различитих националности.

Поред тога, систем логора смрти такозване НДХ обухватао је и више других локалитета на територији данашње Републике Хрватске и Босне и Херцеговине.

НДХ је у једном надмашила нацисте - била је једина држава која је имала посебне логоре за децу - Сисак и Јастребарско, кроз које је прошло 33.000, а у њима скончало близу 20.000 малишана.

На територији Србије највећи логор је био Бањица који је под управом Специјалне полиције квислиншке владе Милана Недића формирао немачки Гестапо и у коме је ликвидирано око 80.000 људи.

Кроз логор "Старо сајмиште" који се налазио на територији тадашње НДХ, прошло је око 100.000 људи, од тога је у самом логору убијено 20.000, највише Јевреја, а још толико на стратиштима око града, док су остали слати на пут без повратка у логоре Бањица, Трепча, Јасеновац и даље у нацистичке логоре других земаља.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво