Читај ми!

Усвојен "Маријин закон"

Влада Србије усвојила такозвани "Маријин закон", који предвиђа да ће сви извршиоци кривичних дела силовања или педофилије након одслужења затворске казне бити под надзором полиције и друштва. Државни секретар Слободан Хомен каже да осуђенима неће бити дозвољен ни условни отпуст, већ ће морати у целости да одслуже казну.

Предлог закона о посебним мерама за спречавање вршења кривичних дела против полне слободе према малолетним лицима, познат као "Маријин закон", усвојен је у Влади Србије.

"Циљ овог закона је да сви извршиоци кривичних дела силовања или педофилије након одслужења затворске казне буду под надзором полиције и друштва, како би се спречило да поново чине та кривична дела", рекао је Танјугу државни секретар Министарства правде Слободан Хомен.

За израду закона коришћен је текст "Маријиног закона" који је сачинио и Министарству правде раније доставио Слободан Јовановић из Старих Лединаца, чија је осмогодишња ћерка пре две године силована и угушена, као и решења из Велике Британије у тој области, посебно за мере након одслужене казне.

Закон се односи на извршиоце кривичних дела силовање, обљуба над дететом, обљуба над немоћним лицем, обљуба злоупотребом положаја, недозвољене полне радње подвођење и омогућавање вршења полног односа, посредовање у вршењу проституције, искоришћавање малолетног лица за порнографију, навођење малолетног лица на присуствовање полним радњама и друга.

Тим актом, како је указао Хомен, биће забрањено ублажавање казне испод минимума за поменута кривична дела, а осуђенима неће бити дозвољен ни условни отпуст, већ ће морати у целости да одслуже казну на коју буду осуђени.

Под удар закона доћи ће не само будући, већ и осуђени починиоци кривичних дела до 20 година уназад, навео је Хомен.

Закон предвиђа посебне мере за осуђенике после издржане казне затвора, као што су обавезно јављање надлежном органу полиције и Управе за извршење кривичних санкција, забрану посећивања места на којима се окупљају малолетна лица (вртићи, школе), обавезно посећивање професионалних саветовалишта и установа.

Они ће морати обавезно да обавештавају полицију и Управу о промени пребивалишта, боравишта или радног места, као и о путовању у иностранство.

Хомен је истакао да ће се те мере спроводити 20 година након извршене казне затвора, после чега ће сваке четири године суд који је донео првостепену пресуду по службеној дужности одлучивати о потреби њиховог даљег спровођења.

Правне последице трају 20 година

Закон предвиђа да окривљени неће моћи да обављају било какву јавну функцију и неће моћи никада да се запосле у било којој институцији или било којој фирми и установи која има било какав контакт са децом.

"И те правне последице осуде трају 20 година након издржавања казне", рекао је Хомен и навео да се правноснажна пресуда против осуђеног обавезно доставља и његовом послодавцу.

Регистар осуђених за кривична дела из тог закона водиће Министарство правде, што би требало да помогне надлежним органима и средини у којој живе да воде рачуна о њиховом понашању после изласка на слободу, јер су педофили и силоватељи махом повратници у извршењу истих кривичних дела, истакао је Хомен.

За оне који не буду поштовали мере предвиђене законом (да се сваких 15 дана јаве надлежним институцијама) предвиђене су затворске казне од 30 до 60 дана.

Велике новчане казне прописане су за све институције уколико би запослиле неког од ових особа, навео је Хомен и указао да се новчане казне крећу од пола милиона до два милиона динара.

"Суштина закона је да се уведе превентивна дневна контрола и мислим да ћемо овим решењима успети да у добром делу спречимо понављање кривичних дела против полних слобода", рекао је Хомен.

Изменама Кривичног законика 2010. године драстично су повећане казне, па је за силовање детета предвиђена казна од минимум 10 година затвора, уз забрану ублажавања испод тог законског минимума.

Казна за основни облик силовања је минимум три, уместо раније две године затвора, а максимум 12 година.

Ако је жртви нанета тешка повреда, ако је дело извршило више особа или ако силовање има за последицу трудноћу, предвиђена је казна од пет до 15 година затвора. Уколико је обљубљена жртва преминула силоватељу прети и до 40 година затвора.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи