Читај ми!

Данас је Велики петак

Православна црква обележава Велики петак, који се сматра најтужнијим даном хришћанства, јер је тог дана Исус осуђен и разапет на Голготи. Обичај је да се на данашњи дан фарбају ускршња јаја, најчешће црвеном бојом која симболизује Христову крв.

Верници и Православна црква обележавају Велики петак, дан када је, по веровању, Исус Христос одведен из куће првосвештеника Кајафе код римског прокуратора Понтија Пилата који га је осудио да буде разапет на крсту.

Тога дана Исус је и осуђен и разапет на Голготи, где је умро. Гледајући шта народ и војници раде с њим, рекао је: "Оче, опрости им, јер не знају шта раде".

Велики петак се сматра најтужнијим даном хришћанства. На тај дан се не служи литургија, осим ако су Благовести.

На Велики петак се пости, једе се само суви хлеб и пије вода. Обичај је да се на тај дан фарбају ускршња јаја, најчешће црвеном бојом која симболизује Христову крв.

На Велики петак се не пева, не весели се, а од Великог четвртка до Ускрса, недеље када је Исус васкрсао, не звоне црквена звона, јер су она у православној цркви знак радости, него се време богослужења и оглашења умрлих најављује дрвеним клепалом.

Српска православна црква обележава Ускрс у недељу, 15. априла.

Патријарх српски Иринеј позвао је вернике да се на дан васкрсења Исуса Христа, који својим значењем, поруком и поуком обавезује да своју веру православну чувамо и правилно је исповедамо, непрестано моле за браћу и сестре на Косову и Метохији.

"Молимо их да никада не клону духом и да остану верни својој православној вери на свом и нашем прадедовском огњишту", поручио је патријарх у ускршњој посланици.

Патријарх је рекао и да Ускрс налаже да свој живот проводимо у пуном осећању одговорности и дужности које обављамо ваљано и одговорно било да смо у свом дому, пољу, фабрици, као државници или челници овог народа.

"Обавезује нас да изнад свега у сваком човеку и у себи самима очувамо људско достојанство", рекао је поглавар Српске православне цркве.

Велики петак на Косову и Метохији

У црквама и манастирима на Косову и Метохији данас се обележава Велики Петак, а у манастиру Грачаница епископ рашко-призренски Теодосије ће служити вечерњу службу са изношењем плаштанице.

У манастиру Грачаница јутрос су служени царски часови, а претходно је владика Теодосије са свештенством парохије грачаничке служио јутрење Великог Петка, на коме је прочитано дванаест пасхалних Јеванђеља.

Богослужењу је, поред сестринства манастира и верника, присуствовало и неколико војника грчког Кфора.

Из Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске саопштено је да ће Теодосије у Грачаници у суботу, у поноћ, служити Васкршње јутрење, док ће Васкршњу литургију служити у храму Светог Димитрија у Косовској Митровици, у недељу ујутро.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи