Читај ми!

Данас су Благовести

Српска православна Црква обележава два празника Благовести и Врбицу. За већину хришћана у свету данас је Велика субота.

Српска православна црква празнује Благовести, празник који се увек слави 7. априла и убраја се у 12 највећих Господњих празника и Лазареву суботу.  То је празник установљен у славу Исуса и његових чудесних способности. Светкује се и дечији празник Врбица.

Према Светом писму, на данашњи дан деви Марији Архангел Гаврило дојавио је радосну вест да ће родити сина Христа. Од те вести и свечарско име празника Благовести. У иконографији и зидном фрескосликарству, Благовести се представљају фигурама Деве Марије и Архангела Гаврила уз светлосни зрак који симболише светог духа. Слави се у време великог поста.

Студенички игуман Тихон каже да "се пости не само уздржавањем од јела него целим људским бићем, које треба да се оплемењује".

Лазарева субота је покретни празник чији се датум утврђује према празнику над празницима Ускрсу. Слави се увек уочи Цвети, недеља пред Ускрс. Установљен је у славу Исуса и његових чудесних способности. Црква празнује и дечији празник Врбицу.

Врбица се слави уочи Цвети, празника посвећеног свечаном уласку Исуса Христа у Јерусалим јер су се деца највише радовала спаситељевом доласку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво