Читај ми!

Шанса да постанемо хумано друштво

На РТС-у ће у недељу бити емитован пети Телетон, а сав приход ће бити директна донација за изградњу Инклузивног центра за децу са сметњама у развоју. Ову велику акцију, организују Радио-телевизија Србије, Народна канцеларија председника Републике и Рајфајзен банка.

Процењује се да око 45.000 деце у Србији има сметње у развоју, а један од њих је десетогодишњи Урош. Гостујући у емисији "Око" Урошева мајка Весна Трајковић истакла је да је родитељима деце са сметњама у развоју у Србији неопходна помоћ.

"Инклузивни центар би нам значио живот. Што су деца старија родитељима је све теже. Ако би постојао центар, значило би ми да током празника и распуста могу негде да га оставим. У Србији родитељи помажу систему, а не обрнуто, како би требало да буде", каже Весна Трајковић.

Као највећи проблем она истиче да један од родитеља не може да ради, јер дете са сметњама у развоју захтева целодневни надзор, па је цела породица угрожена, јер приходи родитеља нису довољни за свакодневни живот.

"Пошто један од родитеља не може да ради, ми постајемо социјала. Центар би дао подршку родитељима, тако што би могли да раде пуно радно време", наводи Трајковићева.

Председник Асоцијације за промовисање инклузије др Драган Лукић каже да систем мора да подржи родитеље и породице.

"Треба да дамо подршку породици. Пре свега мајкама, јер њима је најтеже. Она је стуб у решавању проблема. Нама је циљ да их оснажимо и да виде да нису саме у борби, већ да друштво мисли на њих", каже Лукић.

Изградња Центра за инклузију само је почетак заједничке борбе за једнак третман особа са сметњама у развоју у српском друштву.

"Друштво не може да буде напредно, ако не обезбеди исте услове за све грађане. Инклузија је процес који траје дуго и резултат неће брзо доћи. Зато морамо да развијамо систем који ће подићи ниво инклузије. То неће доћи преко ноћи. Потребно је мењати свест људи", каже др Драган Лукић, председник Асоцијације за промовисање инклузије.

У емисији "Телетон" у недељу 8. априла на Првом програму РТС-а од 21 час, познате личности одговараће на телефонске позиве гледалаца, а сваки позив или СМС порука биће директна донација.

Глумица Мина Лазаревић, која је раније учествовала у Телетону, због дискреције није желела да каже шта све грађани питају познате, али је навела да грађани јединствену прилику да разговарају са познатим личностима користе на разне начине.

"Некада гледаоци причају о свом проблему. Хоће да чујете њихов проблем. Свашта се дешава", каже Мина Лазаревић.

Уредница Телетона Јелена Илић наводи да је Рајфајзен банка већ донирала 10 милиона динара за изградњу центра.

"Очекује се да ће центар бити завршен у септембру и да ће тај новац веома помоћи. Позориште на Теразијама нам је партнер и они ће пренети комплетну сцену у наш студио. Док буду забављали гледаоце, познате личности ће се јављати на телефон. Моћићете да причате са познатим личностима о чему хоћете", рекла је Илићева.

Центар за инклузију ће омогућити да се деца са сметњама у развоју укључе у редовне друштвене токове, допринеће јачању породичних капацитета, а уједно ће обезбедити једнаке услове и права за све. Моћи да прими шездесеторо деце узраста 3,5 до 6,5 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи