Читај ми!

(Не)безбедна дечја седишта

Водећи се изреком "ако не знаш шта је добро, купи скупо", многи родитељи купили су веома скупа дечја ауто-седишта. Тестирања су, међутим, показала да поједина седишта која коштају и преко 50.000 динара нису безбедна, па су повучена са тржишта.

Због жеље да што боље заштите своју децу, многи родитељи су купили веома скупа дечја ауто-седишта. На њихову жалост, тестирања су показала да поједина седишта која коштају и преко 50.000 динара – нису безбедна, да имају фабричке грешке, па су, на крају, повучена са тржишта.

Са друге стране, седишта са ценом од свега 10.000 динара добила су одличне оцене.

Један од најпоузданијих начина да проверите да ли је дечје седиште које имате, или желите да купите, безбедно и добро, јесте да погледате резултате тестова које сваке године спроводи Немачки ауто-савез АДАК.

Прошле године је тестирано 28 седишта у симулираним фронталним сударима, при брзини од 64 километра на час и бочним сударима брзине 50 километара на час.

На тестовима су се многа седишта показала као лоша. "Phil & Teds Tott-XT" оцењено је као лоше, између осталог, и зато што у себи садржи штетне супстанце. То седиште је, иначе, коштало 140 евра.

Седиште "Brevi Oki", такође, садржи нежељене супстанце, а цена му је била око 160 евра. Затим и седишта "Bebe Confort Fero i FeroFix", која су идентична седиштима "Maxi Cosi Fero i FeroFix" и коштају од 180 до 200 евра, док "Graco Junior Maxi" кошта 60 евра.

Незадовољавајућу оцену добила су седишта "Casualplay Fix QR" без ослонца за ноге и са ценом од око 400 евра и "Casualplay Fix" са ослонцем за ноге и ценом од чак 450 евра. То седиште се током теста и поломило.

Цена и квалитет

Андреас Рацек из АДАК-а каже да је проблем код тог седишта што вар на њему није довољно снажан, кида се и одваја са једне стране. Према његовим речима, у току удара може се десити да се седиште одвоји, да дете са све седиштем буде одбачено ка напред тако да дете удари о предње седиште и задобије тешке телесне повреде.

Након објављивања резултата, произвођач је, из серије која је тестирана, добровољно повукао сва "Casualplay Fix QR" седишта са тржишта.

Лако се може закључити да висока цена не гарантује и квалитет. Нека релативно јефтина седишта добила су високе оцене. Зато Потрошачки саветник препоручује да пре куповине родитељи посете АДАК-ов сајт и провере како су оцењена седишта.

На сајту Потрошачког саветника можете да видите табелу са подацима на српском језику. (Резултате овогодишњег АДАК-овог теста Потрошачки саветник пренеће чим буде објављена.)

Упркос бројним упозорењима стручњака, већина родитеља при куповини седишта води рачуна само о њиховој физичкој издржљивости при судару и цени. Међутим, здравље детета може да наруши и само седиште.

Лела Тасић из Асоцијације потрошача Србије (АПОС) сматра да би било добро да родитељи обратите пажњу и на материјале од којих су седишта направљена, у односу на то колико је дете склоно алергијама.

"Било би добро да изаберете седиште чија се навлака скида и да је пре прве употребе оперете", истиче Тасићева.

Штетне супстанце

У Сједињеним Америчким Државама потрошачке организације су установиле да чак 60 одсто седишта садржи штетне супстанце. Међу тестираним седиштима нашла су се и нека која могу да се купе у Србији, попут "Graco Nautilusa".

Нажалост, и у погледу токсичности седишта, важи да цена није мерило квалитета, нити се можете ослонити на реноме произвођача. Међу три најтоксичнија седишта у овом тесту нашли су се производи реномираних брендова "Recara" и "Graca". Са друге стране од преко 150 тестираних седишта, два седишта "Graco" оцењена су као најбоља.

Оно што је сигурно јесте да ће родитељи, када буду куповали седиште за дете, морати да уложе много времена како би нашли адекватно седиште.

"Обавезе родитеља не завршавају се куповином седишта, морају добро да се упознају са производом, треба добро да се посаветују, прочитају упутство за употребу како би седиште добро уградили, добро везали дете, правилно затегли каишеве, тако да дете буде оптимално заштићено" навео је Андреас Рацек.

Имајући у виду и чињеницу да су због беспарице многи родитељи принуђени да купе или користе половна дечја седишта, Потрошачки саветник је сазнао да је тренутно важећа препорука у Сједињеним Државама и Канади да се седиште може користити шест година.

Пластична шкољка седишта временом постаје крхка и лакше пуца, а ни једно седиште старије од 10 година не би смело да се користи. Најбоље је да седиште буде постављено тако да дете гледа уназад док год је то могуће. Седишта имају ограничење до које тежине детета могу да буду постављена на тај начин, што је и написано у упуству.

Америчко удружење педијатара препоручује да деца буду постављена да гледају уназад до најмање две године старости, а ако је могуће и дуже од тога.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи