Читај ми!

СПО: Хрватска да не повлачи амбасадора

Хрватска нема никакво "историјско или морално" право да суду у Београду "прописује антифашистичке и антинацистичке обавезе", саопштио СПО. Осуђујемо захтеве из Хрватске да та земља повуче амбасадора из Београда, ако суд рехабилитује генерала Дражу Михаиловића, истиче се у саопштењу.

Српски покрет обнове саопштио је да су за сваку осуду захтеви из Хрватске да та земља повуче амбасадора из Београда, ако суд у Србији рехабилитује генерала Дражу Михаиловића.

Хрватска демократска заједница сматра да Хрватска треба да повуче свог амбасадора из Београда, ако Србија рехабилитује Михаиловића, преноси недељник Глобус.

СПО тврди да Хрватска нема никакво "историјско или морално" право да суду у Београду "прописује антифашистичке и антинацистичке обавезе", будући да је хрватски парламент још 1993. године рехабилитовао припаднике "хрватске домовинске војске од 17. априла 1941. до 15. маја 1945. године.

Од тада све усташе и домобрани примају ратне пензије и инвалиднине.

Рехабилитована је геноцидна НДХ, највернија ратна савезница нацистичке Немачке, чији су пукови нападали и Москву и Стаљинград и чија је војска починила геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима", пише у саопштењу СПО, који наводи и да је осуђенима за злочине у дупли радни стаж урачунато и време које су, после ослобођења Југославије, провели у затвору или заробљеничким савезничким логорима.

Такође, СПО тврди и да је прошле године пензије примило близу 17.000 бивших "усташа и домобрана" и да су оне доскора биле веће од пензија бивших партизана.

СПО поручује да Србија никада није реаговала на све то и да је Хрватска "последње место на планети које има ма какво историјско или морално право да суду у Београду или ма ком суду у Европи и свету прописује 'антифашистичке и антинацистичке обавезе'".

Како наводи СПО, судије у Београду, а не политичари и улица, на основу историјских чињеница одлучују да ли је Михаиловић осуђен на смрт и погубљен на монтираном политичком процесу, и да се суђење одвија по савременим европским стандардима.

Према писању недељника Глобус, ХДЗ тражи да председник Хрватске Иво Јосиповић, премијер Зоран Милановић и шефица дипломатије Весна Пусић буду одлучнији у супротстављању покушају Дражине рехабилитације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво