Читај ми!

Дан када је оборен "невидљиви"

Пре тачно 13 година легендарни ракеташи 250. Бригаде ВС оборили су амерички ловац "Ф-117А". Бригада је тог дана постала најпознатија на свету, рекао Драган Шутановац приликом обележавања годишњице.

Припадници 250. Ракетне бригаде Војске Србије за противваздухопловна дејства, обележили су 13 година од обарања америчког "невидљивог" ловца бомбардера "Ф-117А" док је био у акцији НАТО бомбардовања Србије 1999. године.

Уз традиционално сечење торте, у пензију је испраћен и потпуковник Сенад Муминовић, члан посаде која је оборила ту летилицу у 20.42, у војвођанској равници, у селу Буђановци.

Обележавању годишњице обарања авиона присуствовао је и министар одбране Драган Шутановац, који је истакао да је 250. Ракетна бригада од тога дана постала најпознатија бригада у свету.

"Имали сте прилику да се у најтежим околностима покажете и да оборите до тада такозвани невидљиви авион и да срушите једну велику мистерију која је постојала за авионе 'стелт' технологије", рекао је Шутановац.

Министар одбране навео је да је, "поред тога што је то време било ужасно тешко за грађане Србије и Југославије и што је било велико страдање, то вероватно једини тренутак који нас везује за то време, а за који можемо да кажемо да не желимо да га заборавимо".

"Све остало је било тешко и велика разарања која су се десила су заиста била непримерена, а поготово злочин који је извршен над људима", истакао је Шутановац.

Шутановац је захвалио припадницима те јединице, која у новембру обележава пет деценија постојања, што су га позвали, истакавши да је дошао као пријатељ бригаде, а не као министар одбране.

Припадници бригаде поклонили су Шутановцу и команданту војног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Ранку Живаку мајице са амблемом бригаде.

"Ф-117А" оборио је 3. Дивизион 250. Бригаде противваздушне одбране, који су у 20.42, захваљујући способности јединице, исправној техници и "малој техничкој иновацији" успели да га погоде са земље.

Авион је пао у атар села Буђановци, пошто је претходно гађан са две ракете типа "нева", а јединицом која га је оборила командовао је пуковник Золтан Дани.

Пилота Дејла Зелка су евакуисале америчке снаге. 

Бивши и садашњи припадници јединице сваке године, на данашњи дан, обелжавају обарање тог америчког авиона чији се остаци чувају у Музеју ваздухопловства.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара