Читај ми!

Сећање на жртве бомбардовања

Четрдесет људи је страдало, када је 1. маја 1999. године погођен аутобус "Ниш експреса" у селу Лужане код Подујева. Зорица и Драгиша Петровић изгубили су двоје деце, Марију и Николу.

За 78 дана бомбардовања Србије 1999. године убијено је 2.500 цивила и више од 1.000 припадника војске и полиције, а рањено око 12.000 људи. У селу Лужане код Подујева, погођен је аутобус "Ниш експреса", када је страдало 40 људи. Међу њима су били и малолетни Петровићи, брат и сестра из Грачанице.

Првог маја 1999. Зорица и Драгиша Петровић изгубили су двоје деце, Марију и Николу који су страдали у аутобусу "Ниш експреса" у Лужанима код Подујева.

"Дечје животе су уништили, он је имао 17 година, а она 15 година. Сад ће у мају да напуни 30, а Марија ће 28", прича отац настрадиле деце Драгиша Петровић.

Мајка настрадалих Зорица прича како је после погибије деце оболела.

"Помоћу лекова спавам. Доживела сам то сама са старим. Муж није био ту, био је на граници. Не излази ми из мисли. Кад год легнем да спавам мени је та слика пред очима", прича Зорица.

Свесни да нису једини који су у бомбардовању изгубили најмилије, кажу да их боли то што их се више нико не сећа.

"Ето само да дође, да нас пита како смо, да ли смо живи. Само да нас обиђе, ништа више", каже Драгиша.

Страдање деце, Драгиши Петровићу није једини губитак. У истом нападу, погинула је и Драгишина мајка Смиљана, која је имала 66 година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво