Читај ми!

Нова књига Мирјане Марковић

Представљена нова књига некадашње лидерке ЈУЛ-а Мирјане Марковић, под називом "Destierrada e imperdida", односно "Прогнана и неизгубљена". Књига је штампана у два тома, са црним и белим корицама на којима је Мирјана Марковић нацртала аутопортрет.

Књига Мирјане Марковић "Destierrada e imperdida" (Прогнана и неизгубљена) у издању куће "Трећи миленијум" бившег директора Политике Хаџи Драгана Антића представљена је јуче у Медија центру у Београду.

"Стил је свеж, реченица кратка, а мисао пуна. Наслов 'Прогнана и неизгубљена' је савршен подстицај за авантуру читања. А, када је изражен на шпанском, изазов је потпунији. Наслућујем да је то урађено из уверења да је тај језик симбол побуне, отпора и борбе", рекао је бивши председник Владе СРЈ Момир Булатовић.

Књига је штампана у два тома, са црним и белим корицама на којима је Мирјана Марковић нацртала аутопортрет, а први том садржи текстове које је објавила у листу "Правда" током 2007. и 2008. године, док су у другом тому сабрани текстови написани за портал "Слобода" 2010. и 2011. године.

Хаџи Драган Антић је, говорећи о томе да ли Мирјана Марковић, оптужена за шверц цигарета, планира да се врати у Србију, коју је напустила у фебруару 2003. године, рекао да се са њом чује сваки дан, али да јој не саветује повратак, јер јој нико не гарантује безбедност и јер се "властима у Србији ништа не може веровати".

Антић је прочитао део књиге у којем Мирјана Марковић описује како се 20. августа 2000. године на рођендану њеног супруга Слободана Милошевића окупио велики број људи који су тврдили да су дошли на рођендан другу, а не председнику.

Међутим, како наводи, никога од њих није било месец дана касније, када је изгубио власт, нити му је ико од тих људи послао честитку за 60. рођендан годину дана касније када је био у затвору у Хагу.

Бивши уредник "Правде" Предраг Поповић рекао је да је Мира Марковић последњи аутентични сведок "слобистичке епохе" и да је књигом отплатила део дуга Србији.

Поповић је рекао да је Марковићева у три чланка описала "очај" власника Пинка Жељка Митровића када није изабран у Главни одбор ЈУЛ-а и његов "ентузијазам" и жељу да помогне странци док је била на власти, као и отклон Митровића од ЈУЛ-а и умањивање своје улоге када је ЈУЛ изгубио власт.

Поповић је навео да је Митровић од "власника" Правде и заменика председника Српске напредне странке Александра Вучића тражио да се не објављују такви текстови незгодног сведока Мирјане Марковић и да је Вучић тај захтев испунио, па су објављена два од три чланка о Митровићу.

На питање да ли је од Мирјане Марковић наручио текст о убијеном власнику "Дневног телеграфа" Славку Ћурувији, Поповић, који је био помоћник главног уредника тог листа, одговорио је да је са њом много пута разговарао о хајци на Ћурувију.

"У време хајке на Ћурувију министар информисања био је Вучић и све то мора да добије судски епилог, али у то уопште не верујем, јер је Ћурувија пре него што је убијен осуђен на пет месеци затвора због клевете, а првостепену пресуду је потписао Крсто Бобот, док је ту пресуду потврдила судија Ната Месаровић, данас председница Врховног савета судства", рекао је Поповић.

Хаџи Драган Антић је додао да се морају разрешити и убиства генералног секретара ЈУЛ-а Зорана Тодоровића Кундака, директора ЈАТ-а Жике Петровића и министра одбране Павла Булатовића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара