Читај ми!

Нова метода операције срца

У Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње недавно је први пут у земљи урађена ендоскопска операција митралног залиска срца. Реч је о урођеној срчаној мани која је последњих деценија у порасту. Новина у овом захвату је што се залистак не мења већ поправља.

Прошле године Здравку Мaравићу се толико погоршало здравствено стање да није могао да хода и једва је дисао.

Одмах је оперисан, јер му је дијагностикована упала митралног залиска срца. Реконструнисан му је залистак, који је био захваћен бактеријском инфекцијом. Сада, после месец и по дана, Зоран се добро осећа.

Пролапс митралног залиска срца манифестује се слабошћу срца, и временом напредује. Најчешће се открива у раној фази.

Доктор Иван Стојановић из Института за кадиоваскуларне болести Дедиње каже да се нова метода изводи по принципима ендоскопске хирургије, односно да се помоћу специјалних инструмената приступа са малим резом.

Највећа новина је што се помоћу оваквог начина оперисања залистак не мења већ се поправља. Митрални прстен једино је страно тело које се пацијенту уграђује.

Предности ове врсте лечења јесте да се значајно убрзава опоравак после операције, каже докторка Драгана Динић. 

"Уједно се омогућава пацијенту да не мора доживотно да узима лекове који продужавају време згрушавања крви, који изазивају шлог, инфаркт срца", каже Динићева.

На тај начин избегава се отварање грудне кости чиме се убрзава опоравак, смањује бол и могућност инфекције ране. Проценат успешности те интервенције премашује 95 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво